top of page

Klitoris nedir ve nasıl bulunur?

Updated: May 26, 2023


Vulva: dış ve iç dudaklar, vajina, klitoris, ve idrar açılığını (üretra) kapsar.

Vulvanın üst kısmında mons pubisin (pubis tepesi) altında bulunan, görünen kısmı genellikle küçük parmağın başı kadar olan bir organdır. Görünmeyen kısmı ise vajinal kanalın çevresini saran iki kanattan oluşur. Tamamı sinir hücrelerinden oluşur ve uyarıldığında kişiye haz verebilir. Bedendeki fizyolojik tek işlevi cinsel haz sağlamaktır.


Klitorisin dıştan görünen kısmı küçüktür ve vajinal kanalın etrafını saran kanatları vardır.

Cinsel uyarılma ile birlikte erekte olur ve genişler. Bazı kişilerde klitorisin uyarılma durumu orgazmı sağlayabileceği gibi, bazılarında rahatsızlık verici olabilir. Klitoris organına genelde anatomi kitaplarında yer verilmez. Bunun sebebi toplumsal cinsiyet rolleri ve kadın cinselliğinin sadece üreme odaklı ele alınması ile ilgilidir.


Birçok kişiden ve medyadan klitoral ve vajinal orgazm arasındaki farklara dair bilgiler duymuş olabilirsin. Birçok bilimsel kaynak ise aslında böyle bir ayrım olmadığından bahseder. Bunun sebebi, klitorisin vajina kanalı etrafını sarmasıdır. Aslında bunca zaman vajinal sanılan orgazmlar, klitorisin iç kanatlarının uyarılması sonucu gerçekleşmiş olabilir. Klitorisi olan insanların büyük çoğunluğu, sadece cinsel birleşme ile orgazm deneyimleme ve klitoral uyarılmaya ihtiyaç hisseder.


Partnerinin nelerden hoşlandığını bilmenin en iyi yolu ona bunu sormaktır.


Klitorisi bulmadan ve uyarmadan önce (ve diğer cinsel davranışlardan önce) partnerinle karşılıklı onaylaşmayı unutma!




Recent Posts

See All

Deneyimli gözükmek için neler yapabilirim?

Deneyimli gözükme çabası ilişkini olumlu değil, olumsuz etkileyebilir. Herkesin istekleri, istemedikleri, bedeni ve hoşuna gidenler farklı o

bottom of page