orgazm eşitsizliği
Orgazm eşitliği, insanların partnerli ilişkiler sırasında cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet ifadesi ve benzeri özellikler fark etmeksizin eşit ve tatmin edici şekilde haz ve orgazm deneyimleyebilmeleridir.
Bunun en temel yolu toplumsal cinsiyet rolleri sebebiyle yaşanan orgazm eşitsizliğinin ortadan kalkmasıdır. Orgazm eşitsizliği, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, yaş, beden ve sosyal özelliklere göre bazı insanları daha çok etkiler. Bazı insanları ise daha az etkiler. Araştırmalara göre partnerli ilişkilerde en çok cinsel haz ve orgazm deneyimleyen insanlar heteroseksüel erkekler iken en az deneyimleyenler heteroseksüel kadınlardır.
orgazm eşitsizliği orgazm yarışı değildir.
Orgazm eşitliği bir sayı yarışı değildir; herkesin aynı sayıda, aynı sürede ve benzer özelliklerde orgazm deneyimlemesi ile değil, isteyen herkesin tatmin edici bir cinsel yaşantıya sahip olmasıyla ilgilidir.
Tatmin edici bir cinsel yaşam herkes için orgazmla bağlantılı olmayabilir. Orgazm eşitsizliği, orgazm deneyimlemek isteyip uygun koşulları bulamayan ya da belli sebeplerden ötürü bu koşulları yaratmayan partnerler arasındaki eşitsizliğe odaklanır. Bunun sebeplerini daha iyi anlayabilmek için orgazm eşitsizliğinin neden ve nasıl var olduğunu anlamamız gerekir.
orgazm eşitsizliği neyden kaynaklanır?
Orgazm eşitsizliği, toplumsal cinsiyet rollerinden, toplumsal kurallardan ve cinsel eğitim eksikliğinden kaynaklanır. Yani orgazm eşitsizliği toplumsal olarak belli cinsiyetlerin, değerlerin ve cinsel davranışların yüceltilmesi, diğerlerinin ise yasaklanması, yok sayılması veya dışlanması ile alakalıdır.
Sanılanın aksine bu eşitsizliğin sebebi biyolojik faktörler veya anatomik farklılıklar ile alakalı değil. Orgazm eşitsizliğinin sebepleri bunlarla özetlenebilir:
-
Cinsel organlar hakkında yeterince bilgiye sahip olunmaması ya da yanlış bilgiye sahip olunması,
-
Cinsel ilişkilerin tek tarafın, çoğunlukla da heteroseksüel erkeklerin hazzı üzerinden deneyimlenmesi,
-
Vulvanın ve özellikle haz veren klitorisin yeterince bilinmemesi,
-
Hatalı bir şekilde, vulvası olan insanların orgazm deneyimlemesinin daha zor olduğunun sanılması,
-
Cinsel ilişkilerin, cinsel hazzın ve orgazmın yalnızca penis-vajina birleşmesi ile deneyimlendiğinin sanılması,
-
Cinsel haz ve orgazm sağlayacak cinsel davranışların (öpüşme, tensel temas, elle uyarma, oral, anal ilişkiler vb.) çeşitliliğinin tanınmaması,
-
Cinsel ilişkiyi yaşarken kişisel hazlardan çok pornografik sunumların temel alınması,
-
Toplumda cinsellikle ilişkilendirilen olumsuz yargılar sebebiyle bedenin ve cinselliğin keşfinin güçleşmesi; utanç ve korku hissi duyulması,
-
Cinsel ilişki sırasında taraflar arasında iletişim eksikliği olması,
-
Heteronormatif ve cisnormatif değerlerin cinsel ilişkilerin nasıl yaşanması gerektiğine yönelik kurallar ve normlar dayatması.
orgazm eşitsizliği neye sebep olur?
Orgazm eşitsizliği cinsel ilişkide, ve bazen genel olarak ilişkilerde, bir eşitsizlik olduğunu ifade eder.
Bu eşitsizlik devam ettiği sürece ilişkiye ve partnerlere zarar verebilir. Cinsel haz ve orgazm eşitsizliğinden etkilenen partner:
-
Mutsuz olabilir ve kendi cinsel hazzının önemsiz olduğunu düşünebilir,
-
Partnerine nasıl ve ne zaman cinsel haz ve orgazm deneyimlemek istediğini ifade etmek konusunda çekingen olabilir,
-
Cinsel organlarından utanabilir,
-
Cinsel ilişki yaşamaktan kaçınabilir,
-
Kendisine haz vermeyen cinsel davranışları uygulamak zorunda hissedebilir,
-
Devam eden bir cinsel davranışı sona erdirmek veya cinsel ilişkiden memnun kalmış rolü yapmak için orgazm taklidi yapabilir,
-
Orgazm taklidini bir kez yaptığı için sonraki ilişkilerinde tekrar orgazm taklidi yapmak zorunda hissedebilir,
-
Cinsel haz ve orgazm hakkında iletişim kurmak konusunda partnerinin kapalı olduğunu düşünebilir.
Bu durumlar, ilişkide açık iletişimi, memnuniyeti ve güveni olumsuz yönde etkileyebileceği için, orgazm eşitsizliği ilişkinin tamamını etkileyebilir.
orgazm eşitliği için ne yapabilirim?
Cinsel haz ve orgazm deneyimlemek cinsel sağlık açısından önemlidir. Orgazm eşitliği ise daha sağlıklı ve keyifli ilişkiler yaşamamıza destek olur. Bunun için yapabileceğin birçok şey var:
-
Cinsel organlar ve cinsel davranış çeşitliliği hakkında daha kapsamlı bilgi edinebilirsin,
-
Bedenini, cinsel isteklerini ve sana cinsel haz veren davranışları keşfetmek için cinsel organlarını inceleyebilir, dokunabilir ya da mastürbasyonla tanışabilirsin,
-
Yaşadığın cinsel ilişkilerde partnerinin hazzını gözetebilir, önemli olduğunu hissettirebilirsin,
-
Partnerine orgazm deneyimlemesi konusunda baskı kurmadan, haz alıp almadığını, haz alması için ne yapabileceğini sorabilirsin,
-
Beden ve cinsellik hakkında partnerinle daha rahat iletişim kurabileceğin güvenli alanlar yaratabilirsin.
kaynaklar
-
Frederick, D.A., John, H.K.S., Garcia, J.R. et al. Differences in Orgasm Frequency Among Gay, Lesbian, Bisexual, and Heterosexual Men and Women in a U.S. National Sample. Arch Sex Behav 47, 273–288 (2018).
-
Lentz, A.M., Zaikman, Y. The Big “O”: Sociocultural Influences on Orgasm Frequency and Sexual Satisfaction in Women. Sexuality & Culture (2021).
-
Mahar, E.A., Mintz, L.B. & Akers, B.M. Orgasm Equality: Scientific Findings and Societal Implications. Current Sexual Health Reports. 12, 24–32 (2020),
-
Mintz, L. B. (2017). Becoming cliterate: Why orgasm equality matters- and how to get it.
-
Wade LD, Kremer EC, Brown J. The incidental orgasm: the presence of clitoral knowledge and the absence of orgasm for women. Women Health. 2005;42(1):117-38.