Vajinal zar ya da himen, vajinanın iç kısmında olabilen ve ince dokulardan oluşan bir yapıdır. Genellikle “kızlık zarı” olarak bilinir ama bu şekilde kullanılması doğru değildir. Çünkü zar, cinsiyet kimliğinin veya bekaret durumunun bir göstergesi değildir. Vajinal zar hakkında yanlış bilinen birçok şey vardır. Bunları senin için özetledik.
1. Zarı bir peçete gibi düşünebilirsin.
Zar birinde olduğu durumda, bir peçete kadar incedir, bu yüzden kolaylıkla ortadan kalkabilir. Bu, bir cinsel ilişki sırasında veya basit günlük aktiviteler sırasında olabilir. Bazı insanlarda zar doğuştan yoktur. Zar varsa, ilk vajinal ilişki sırasında aşınabilir ve buna bağlı olarak vajinadan birkaç damla kan gelebilir. Ama herkes bu şekilde deneyimlemez; kanama kimilerinde hiç olmaz kimilerinde ise ikinci ya da üçüncü vajinal ilişkide olabilir.
2. Zarın yapısı herkeste farklıdır.
Genellikle hilal şeklinde vajina girişinde duran zarın şekli kişiden kişiye değişir. Kimilerinde zar daha kalındır; yani zarın daha dar bir boşluğu vardır. Kimilerinde ise birden fazla açıklık vardır. Vajinası olan insanların %2’si tamamen kapalı zar ile doğar; bu duruma “imperfore” denir. Regl döneminde sıvıların dışarı çıkışının sağlanması için bu kişilerin zarları küçük bir operasyonla açılır.
3. Zarın olup olmaması bekaret durumunu belirlemez.
Bekaret, daha önce cinsel ilişki yaşamamış olmayı tanımlar. Cinsel ilişkinin tanımı ise herkes için farklıdır. Vajinal zar, cinsel ilişkiden bağımsız olarak vücutta olabilir veya olmayabilir. Zarın varlığı veya yokluğu, bir insanın ne tür cinsel davranışlar deneyimlediği konusunda bir fikir vermez.
Bekaret muayenesi suçtur. TCK'nın 287. maddesine göre yetkili bir hakim ve savcı kararı olmadan birini genital muayeneye gönderen veya bu muayeneyi yapan suçlu hakkında 3 aydan 1 yıla hapis cezasına hükmolunur.
4. “Bekaretini kaybetmek” her zaman penis ile vajinanın buluşması anlamına gelmez.
Bekaret, çoğunlukla heteroseksüel insanlardan ve vajinal ilişkilerden bahsederken kullanılır. Oysa bekaret cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimden bağımsız olarak daha önce cinsel ilişki yaşamamış olmayı tanımlar. Herkes cinsel ilişkilerini çok çeşitli şekillerde deneyimler. Örneğin, vajinal zarı olan bazı insanlar hiçbir zaman vajinal ilişki yaşamak istemeyebilir ve bekareti, oral veya anal ilişki, tensel temas ve çıplaklık üzerinden tanımlayabilir.
5. Cinsel geçmişini kimseye kanıtlamak zorunda değilsin.
Bazen vajinal ilişkiden sonra kanama olmamasının daha önce ilişki yaşandığı anlamına geldiği sanılır. Bu tarz bir durum deneyimlersen ve partnerin önceki cinsel deneyimlerin hakkında soru sorarsa cevaplayıp cevaplamamak tamamen sana kalmış. Cinsel geçmişini kimseye açıklamak veya kanıtlamak zorunda değilsin.
6. Zarının yerini kendi kendine tespit etmen neredeyse imkansızdır.
Zar vajina girişinin 1-2 cm içerisinde yer alır ancak zarın hiçbir şekilde aşınmamış olsa bile bunu bakarak göremezsin. Çünkü zar duvar gibi sert ve dışarıdan görülen bir yapı değil, delikli, ince ve esnek bir yapıdır.
7. Cinsel aktivitelerinin kontrolü tamamen senin elinde!
“Bekaretini kaybetmek” ifadesi, kontrolümüz dışında gerçekleşen ve vücudumuzda bir eksikliğe yol açan bir olayı çağrıştırır. Oysa bekaret istemsiz bir şekilde kaybedilen ya da kazanılan bir şeyle değil; karşılıklı istek, güven ve onayın olduğu bir ilişkide cinsel davranışlar deneyimlemekle alakalıdır. Cinsel ilişki yaşamak veya vajinal zarının varlığı ya da yokluğu üzerinden bekaret durumunu tanımlamak zorunda değilsin. Kendin ve bedenin için neyin iyi olduğuna kendin karar ver.
Comments