Okuma süresi: 5 dakika
Selam! Geçen hafta “onarım terapisi”nden, zararlarından ve bu sözde terapinin neden özellikle LGBTİ+’ları hedef aldığından bahsetmiştik. Bu hafta cinsiyete bağlı kimlik özellikleri, LGBTİ+ olmak, açılmak gibi konulara daha kapsamlı bir giriş yapıyoruz.
🙂 dünya üzerindeki insan sayısı kadar çeşit çeşitiz! başlığında cinsiyete bağlı kimlik özelliklerimizi tanımlıyoruz. Doğumda atanan cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, cinsiyet ifadesi ve daha fazlası bakımından çeşitliliklerle doğuyor, çeşitliliklerimizle var oluyoruz.
🏳️🌈 açılmak bir tercihtir, zorunluluk değil! başlığında cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimini insanlarla paylaşmaktan, yani açılmaktan bahsediyoruz.
☝️bilgilerini test etmek ister misin? başlığında yepyeni bir test seni bekliyor. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin Ne Var Ne Yok?! Gençlik Programı iş birliğimiz kapsamında cinsiyete bağlı kimlik özellikleri ve mitler testini hazırladık.
👀 tabukamu Genç Danışma Kurulu’na katılmak için başvurunu yapmış mıydın? tabukamu 18-21 yaş aralığında, tabukamu’nun çalışmalarını takip eden veya çalışmalarıyla ilgilenen, 2 yıl boyunca üye kalabilecek ve haftada 1-2 saatini tabukamu’ya ayırabilecek üyelerini arıyor. Detaylar aşağıda!
dünya üzerindeki insan sayısı kadar çeşit çeşitiz!
Cinsel anlamda kimliğimizi belirleyen birkaç farklı özellik vardır. Bunlar, doğumda atanan cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet ifadesidir. Bu isimleri daha önce duymuş olabilirsin ya da tanımları kafanda biraz karışmış olabilir. Bilgilerini buradan tazeleyebilirsin:
doğumda atanan cinsiyet, doğumda ya da öncesinde, bebeğin dış genitallerine (cinsel organlarına) bakılarak belirlenen cinsiyettir. Herkes kendini ve cinsiyet kimliğini atanmış cinsiyetine paralel şekilde tanımlamaz. Bir insanın cinsiyeti dış özelliklerine bakılarak ya da varsayımlarda bulunarak anlaşılamaz.
cinsiyet kimliği, insanın kendini ait hissettiği ve bağ kurduğu cinsiyettir. Cinsiyet kimliği, sadece beden ve fiziksel özellikler ile değil, psikolojik ve toplumsal boyutlar ile alakalıdır. Bu yüzden cinsiyet kimliği dışarıdan bakılarak ya da varsayımlarda bulunarak anlaşılamaz.
cinsiyet ifadesi ya da toplumsal cinsiyet ifadesi, bir insanın cinsiyet kimliğini dış dünyaya sergileme biçimidir. “Cinsiyet sunumu” olarak da tanımlanır. Konuşma tarzı, saç, kıyafetler, makyaj, aksesuarlar vb. cinsiyet ifadesini oluşturabilir. Bu bağlamda genelde karşımıza çıkan kavramlar feminen, maskülen ve androjendir.
cinsel yönelim, bir insanın kime duygusal, romantik veya cinsel çekim hissettiğini tanımlar. Herhangi bir çekim hissetmemek de bir cinsel yönelimdir. Cinsel yönelimin nasıl oluştuğuna dair çok teori olsa da, en güncel araştırmalar ve deneyimler, cinsel yönelimin doğuştan gelen özelliklerden biri olduğu, ve yapı gereği akışkan ve değişken olabileceğini gösterir. Lezbiyen, gey, biseksüel, panseksüel, aseksüel, aromantik veya heteroseksüel olmak, cinsel yönelimlerden bazılarıdır.
açılmak bir tercihtir, zorunluluk değil! 🏳️🌈
LGBTİ+, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks kimiklerini, + işareti ise cinsiyet kimliği ve cinsel yönelime dair diğer çeşitli kimlikleri kapsayan bir kısaltmadır. Açılmak ise, LGBTİ+’ların kendi istekleri ile cinsiyet kimliği ve/veya cinsel yönelimlerini istedikleri insanlarla paylaşmasını tanımlar.
Açılma tek seferde ve tek bir insana karşı ya da birçok seferde ve birçok insana karşı olabilir. Açılmak bir tercihtir, zorunluluk değildir ve kişinin onayı olmadan gerçekleştirilemez. Bazı insanlar için açılmak önemli ve gerekliyken, bazıları böyle hissetmeyebilir. Bazı insanlar açıldıklarında olumlu tepkilerle karşılaşırken, bazılarının durumu böyle olmayabilir. Bazı insanlar yalnızca belli çevre veya insanlara açık olmayı uygun ya da güvenli bulurken, bazıları herkese açık olmak isteyebilir. Açılma deneyimleri birbirinden farklıdır.
Açılmak, heteronormatif ve cisnormatif toplumların yarattığı bir durumdur. Aksi söylenmediği sürece her insanın cisgender ve heteroseksüel olduğunu varsaymak, insanların kimliklerini açık bir şekilde yaşamalarını ve ifade etmelerini zorlaştırır. İsteyen her insanın kimliğini açık, güvenli ve rahat bir şekilde yaşama hakkı vardır.
bilgilerini test etmek ister misin?
Mitler ve yanlış bilgilerle mücadeleye hazırım diyorsan cinsiyete bağlı kimlik özellikleri ve mitler testine bekleriz ☝️
Önceki sayılarda Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin Ne Var Ne Yok?! Gençlik Programı ile iş birliğimizden bahsetmiş, bu yılki içeriklerimizden paylaşımlar yapmıştık. Bu iş birliği kapsamında bir de yanlış bilgilerini ortadan kaldırmana ve bildiklerini sağlamlaştırmana destek olacak 16 soruluk bir test hazırladık.
Aşağıdaki soruları ve daha fazlasını cevaplamaya hazır mısın?
Doğru mu yanlış mı? LGBTİ+ biri bunu mutlaka çevresindekilere söylemelidir.
Hangi ülkede evlilik eşitliği, yani cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden bağımsız olarak reşit insanların, istedikleri reşit biriyle evlenme hakkı vardır?
LGBTİAQ+ kısaltmasındaki A harfi hangisini tanımlayabilir?
Doğru mu yanlış mı? Tüm translar eşcinseldir.
Doğru mu yanlış mı? Aslında biseksüellik yoktur, biseksüeller lezbiyen ya da gey olarak açılmamış insanlardır.
tabukamu Genç Danışma Kurulu’na katılmak için başvurunu yapmış mıydın? 👀
Başvurular 30 Ekim 2023 saat 23:59’a kadar açık kalacak.
Genç Danışma Kurulu 2018 yılından beri tabukamu’nun bir parçası, biz bazen kendisine kısaca GDK diyoruz. GDK, tabukamu’nun yayınları, projeleri ve işleyişinde görev alan gönüllü bir ekip. Bu ekip tabukamu’nun her zaman gençler için faydalı bir yer olmasını sağlamamızda önemli bir rol oynuyor.
2024 itibariyle GDK yenilecek ve yeni üyeler 2 yıl boyunca tabukamu’yla birlikte çalışacaklar. Bunun için tabukamu:
18-21 yaş aralığında,
tabukamu’nun çalışmalarını takip eden veya çalışmalarıyla ilgilenen,
2 yıl boyunca üye kalabilecek,
Haftada 1-2 saatini tabukamu’ya ayırabilecek, üyelerini arıyor!
tabukamu, Türkiye’nin 7 farklı bölgesinden toplam 7 temsilciyi Genç Danışma Kuruluna davet edecek.
Başvurmak için tek yapman gereken başvuru formunu doldurmak! Formu doldurduktan sonra “gönder” butonuna tıkladığında başvurun bize iletilmiş olacak.
Bizi sosyal medyada takip ediyor musun?