Selam! Bir önceki sayımızda Türkiye’de 15-24 yaş arasındaki 1300 gençle yapılan bir araştırmanın öne çıkan sonuçlarını paylaşmıştık. UNFPA ve Hacettepe Üniversitesi iş birliğinde ve İsveç Hükümeti’nin desteğiyle hazırlanan 2023 Türkiye Gençlik Araştırması: Gençlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı & Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evlilikler araştırmasıyla bir kez daha fark ettik: Gençlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanında ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri edinebileceği güvenilir kaynaklar ve hizmetler yetersiz.
tabukamu 2017 yılında tam da bu boşluğu doldurmak için ortaya çıktı ve hala aynı misyonla çalışmalarına devam ediyor.
Gençlerin beden, ilişkiler, cinsel davranışlar, haz, cinsel yolla aktarılabilen enfeksiyonlar, korunma yöntemleri, onay gibi konularda sağlıklı kararlar almalarını desteklemek amacıyla içeriklerimizi ücretsiz ve sürekli olarak açık erişimde sunuyoruz.
Bu sayıda ise içeriklerimize hep birlikte tekrar bakıyoruz ve cinsel sağlık yardım çantanda olması gereken temel bilgi ve becerileri topluyor, bir araya getiriyoruz!
sözlük
cinsel sağlık: Cinsel varoluşa bağlı fiziksel, psikolojik ve sosyal iyi olma halini ifade eder. Sadece cinsel yolla aktarılabilen enfeksiyonlarla ilgili değildir. Beden, ilişkiler ve cinsellik ile ilgili tüm konularda iyi olma halini kapsar.
cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakları: İnsanların güvenli, sağlıklı, şiddetten ve ayrımcılıktan uzak bir şekilde cinsel yaşama ve üremeye ilişkin kararlarını özgürce alabilmelerini güvence altına alan temel insan haklarıdır.
insan cinselliği: Kişinin bedeniyle, cinsel kimliğiyle, istek ve ihtiyaçlarıyla, duygularıyla ve başkalarıyla kurabileceği ilişkilerle şekillenen, yaşam boyu süren ve biyolojik, psikolojik, toplumsal ve kültürel boyutları olan, insan varoluşunun bir parçasıdır.
kapsamlı cinsellik eğitimi: Uluslararası ve bazen yerel standartları olan, kanıta dayalı şekilde hazırlanmış, genelde sistematik bir program izleyen ve cinselliğe ve cinsel sağlığa dair bilgi, beceri ve tutum kazandırmayı hedefleyen bir eğitim modeli.
üreme sağlığı: İnsanların bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan üreme ile ilgili tüm süreçlerdeki iyi olma halini gözeten ve istedikleri zaman, güvenli koşullarda ebeveyn olup olmamaya karar verebilmelerini kapsayan sağlık hali.
kaynaklar
tabukamu’da şimdiye kadar cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanındaki temel bilgilerini pekiştirmek ve daha sağlıklı kararlar almanı desteklemek amacıyla çeşitli içerikler yayınladık. Bunların neler olduğunu hatırlamak ister misin?
modül 1: insan cinselliği
İlk modülde genel bir bakış sunması adına konuya cinsellik, seks-pozitiflik ve cinsel haklarla başlıyoruz. Önce insan cinselliğine genel bir giriş yapacağız ve cinsellik dediğimiz zaman aklımıza gelen varoluşlar, düşünceler, değerler, tutumlar ve hakları ele alacağız.
kapsamlı cinsellik eğitimi (KCE)
24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü’nde KCE hakkında konuşuyoruz!
Eğitim bir haktır. Hepimiz doğru bilgilere güvenilir kaynaklardan erişmeyi, doğru bilgi ve becerileri edinmeyi hak ederiz. Eğitim, içine Kapsamlı Cinsellik Eğitimini de barındıran büyük bir şemsiyedir. Kapsamlı Cinsellik Eğitimi (KCE) ise, uluslararası ve bazen yerel standartları olan, kanıta dayalı şekilde hazırlanmış, genelde sistematik bir program izleyen ve cinselliğe ve cinsel sağlığa dair bilgi, beceri ve tutum kazandırmayı hedefleyen bir eğitim modelidir.
kararlarını nasıl veriyorsun? 🤔
tabukamu’nun cinsellikle ilgili konularda daha sağlıklı kararlar almana destek olmayı amaçlayan 6 karakterini hatırlıyor musun?: Duygu, Dürtü, Akran, Kişisel Değerler, Toplumsal Değerler ve Mantık. Bu karakterler hepimizin içinde, kararlarında ve isteklerinde var. Bazen bazılarının sesi daha yüksek çıkar, bazıları arka planda kalır. Peki sen hangi sesleri daha çok ya da daha az duyuyorsun?
deneyimlendikçe demleniyoruz!
tabukamu'da deneyimlerini paylaşabileceğin bir alan var! Cinsel sağlık ve üreme sağlığı odağında paylaşmak istediğin bir düşüncen veya deneyimin var mı? Aşağıdaki butona tıklayarak anonim bir şekilde, takma isimle ya da kendi isminle hislerini, deneyimlerini ve düşüncelerini anlatabilirsin.
kim neyi araştırıyor?
Cinsel ilgi ve uyarılma bozukluğu için psikoeğitim
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da doktora öğrencisi olan Zeynep Dilşah Karaçam Yılmaz, doktora tezi kapsamında “Cinsel İlgi ve Uyarılma Bozukluğu Olan Kadınlarda Çevrimiçi Kişilerarası İlişkiler Temelli Psikoeğitimin Cinsel İlgi ve Uyarılmayı Artırmadaki Etkinliği” konulu bir psikoeğitim programı için katılımcı arıyor.
19-47 yaş aralığında ve
En az 1 yıldır cinsel partneri olan kadınlar
bu programa katılabilirler. Eğitim ücretsizdir ve 8 haftalıktır. Katılım için aşağıdaki butona tıklayabilir, sorularınız için ebezdilsahkaracam@gmail.com mail adresi üzerinden Zeynep Dilşah’a ulaşabilirsiniz.
HPV pozitif kadınların deneyimleri
Dilan Karadağ, Ege Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yürüttüğü, HPV pozitif kadınların deneyimlerini ele aldığı yüksek lisans araştırması kapsamında katılımcı arıyor:
HPV pozitif olan,
İzmir’de yaşayan ve
18-50 yaş arası kadınlar
bdkaradag26@gmail.com mail adresi üzerinden veya 0531 841 55 98 telefon numarası üzerinden Dilan Karadağ’a ulaşabilir ve araştırmaya katılabilir.