arkadaşına söyler miydin? ⚡️
arkadaşının aldatıldığını ya da şiddete maruz bırakıldığını görsen ne yaparsın?
Diyelim ki sevdiğin bir arkadaşının ilişkisinde kötü giden bir şeyler olduğunu fark ettin. Belki partnerinin onu aldattığını gördün ya da ona kötü davrandığını hissettin. Böyle bir durumda ne yapardın? Arkadaşına söyler miydin?
Bu tarz durumlarda ne yapacağını bilememek ya da kafa karışıklığı yaşamak normaldir. “Arkadaşınla konuşmalı mısın yoksa sessiz kalmak mı daha iyi?” sorusunun net bir cevabı olmasa da karar verirken birkaç önemli noktayı düşünebilirsin.
desteğin en önemli özelliği nedir?
Bir ilişki, içinde olan insanlar arasındaki özel bir alandır. Ama bazen dışarıdan bir gözlemci olarak, o ilişkinin içinde sağlıksız unsurlar olduğunu ve bunun arkadaşına zarar verdiğini fark edebilirsin. Örneğin, arkadaşının sürekli üzgün olduğunu, partnerinin onu küçük düşürdüğünü ya da kontrol ettiğini gözlemleyebilirsin. Böyle durumlarda arkadaşının mahremiyetine saygı duymak önemlidir, ama bu mahremiyet onun zarar görmesine göz yummak anlamına gelmek zorunda değil.
Arkadaşınla konuşmayı düşünüyorsan, bunu ona bir suçlama ya da emir gibi değil, bir destek olarak sunman önemli. Desteğin en önemli özelliği, yargılama, suçlama ya da utandırma içermemesidir. Örneğin, şunlar gibi sorular sormak, arkadaşının o sıralardaki ruh halini anlamana yardımcı olacak şekilde bir açık kapı bırakır:
❤️🩹 “Bu sıralar biraz yorgun ve endişeli görünüyorsun, yanılıyor olabilirim ama her şey yolunda mı?”
❤️🩹 “İlişkiniz bu ara nasıl gidiyor?”
❤️🩹 “Bu ilişkinin seni sıklıkla üzdüğünü gözlemliyorum, sen ne hissediyorsun?”
❤️🩹 “Partnerinin sana davranma şekli beni endişelendiriyor, kendini onun yanındayken nasıl hissediyorsun?”
❤️🩹 “Partnerin hakkında böyle bir şey gördüm ve seninle paylaşmak istedim. Sen son zamanlarda ilişkinde bir farklılık sezmiş miydin?”
“yalnız değilsin”
Arkadaşlar arasında destek ve güven değerlidir. Şiddet ya da aldatma gibi durumlarda, kişi genelde kendini yalnız hisseder ve utanabilir. Onun yanında olduğunu göstermek ve hislerini paylaşabileceği güvenli bir alan yaratmak yardımcı olabilir. Tek bir konuşma her şeyi çözmeyebilir. Önemli olan devam eden süreç boyunca arkadaşına “Ben buradayım, yalnız değilsin, istersen konuşabiliriz" mesajını verebilmektir. Bu konuşmalar sırasında arkadaşının seçimlerine ve sınırlarına saygı gösterdiğinden emin ol. Örneğin, şunlar gibi cümleler arkadaşına tehdit ve korku gibi olumsuz mesajlar iletir ve onu belli bir şekilde davranmak konusunda baskı altında bırakabilir:
⛔️ “Partnerinden hemen ayrılman lazım.”
⛔️ “İlişkine devam edersen beni yanında bulamazsın, haberin olsun.”
⛔️ “Sevgilini zaten hiç sevmiyordum, şimdi böyle yapmasına hiç şaşırmadım.”
⛔️ “Şu an ondan ayrılmazsan korkak ve zavallı biri olursun.”
Bu tarz bir yaklaşım, arkadaşının kendini desteklenmiş hissetmesine ve ilişkisinde maruz bırakıldığı şiddet ya da diğer zarar verici deneyimleri çevresiyle paylaşmasına engel olur.
Bir arkadaş olarak her şeyi çözmek senin sorumluluğun değil. Eğer durum ciddiyse ve arkadaşın desteğe açık değilse güvendiğin bir yetişkinle konuşmayı düşünebilirsin.
Arkadaşlık, zor zamanlarda birbirine destek olmayı gerektirir. Ama bu destek, arkadaşının mahremiyetini ve seçimlerini tamamen göz ardı etmene ya da kendini aşırı sorumlu hissederek yorulmana sebep olmamalı. Bazen orada olduğunu hissettirmek, bir problemi çözmekten çok daha güçlü bir destek olabilir.
Eğer bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve arkadaşınla konuşmaların sırasında kullanabileceğin pratik cümleler bulmak istersen, tabukamu olarak Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin Ne Var Ne Yok?! Gençlik Programı ile iş birliğinde ürettiğimiz içerikleri inceleyebilirsin. Spesifik olarak, ilişkisinde şiddete maruz bırakılan arkadaşları desteklemekle alakalı içeriklere aşağıdaki butonlara tıklayarak ulaşabilirsin.
duyurular & dayanışma
HIV ile yaşayanlar için sanat terapisi atölyeleri başlıyor!
tabukamu olarak sizinle güzel bir haber iletmek istedik: Pozitif Dayanışma çok yakında HIV ile yaşayanların iyi olma halini desteklemek amacıyla sanat terapisi atölyelerini düzenlemeye başlayacak. Ankara’da yüz yüze gerçekleşecek olan atölyelerin ilki 1 Mart 2025 tarihinde, diğerlerini ise 8 ve 15 Mart 2025 tarihlerinde yapılacak. Üç atölye de uzman psikolog moderatörlüğünde, yalnızca sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleşecek. Mekan ve saat bilgisi, katılımcılara e-posta ile daha sonra bildirilecektir. Başvurmak için aşağıdaki butona tıklayarak katılım formunu doldurabilirsiniz.
18 yaşından büyük olduğumu beyan ediyorum. Yasal uyarı metnini okumak için tıklayınız.
İlişkiler eğitim modülü yayında!
tabukamu olarak, OKEY’in desteği ile hazırladığımız 8 modüllük çevrim içi İnsan Cinselliği 101 eğitimimizin 7. modülü ilişkilerde onay ve kişisel sınırlar konusunu ele alıyor. Hala göz atmadıysan bekleriz!