Okuma süresi: 6 dakika
Selam! Geçen hafta okula dönüş özel sayısı çıkarmıştık ve okuldaki “sen”den, kişisel sınırlardan, güvenli hissetmekten ve ilişkilerden bahsetmiştik. Bu hafta, bu ilişkileri bir spektrumda inceliyoruz ve ilişkileri yaş, beklentiler, güvenlik ve arkadaş çevreleri odağında düşünüyoruz. Peki bu sayıda neler var?:
🌡 ilişkin spektrumun neresinde? başlıklı yazıda, ilişkilerin değişken olabileceğinden, zaman zaman güvenli, güvensiz, şiddet içeren özellikler içerebileceğinden bahsediyoruz. Ve de ilişki içi sorunları çözebilmeye dair öneriler paylaşıyoruz.
💕 Sana yeni bir haberimiz var! Sezen Sayınalp’in dizi ve film eleştirilerini artık tabukamu e-bülten’den okuyabileceksin! İlk yazı Everything I Know About Love dizisi hakkında. Sezen bu diziyi “ilişkilerin, aşkın, cinselliğin, birlikteliğin, yalnızlığın, uzaklığın, bir aradalığın, tek başınalığın tüm ayrıntılarını görebildiğimiz” bir dizi olarak anlatıyor.
❗️”aşk bu değil” testimizi çözmüş müydün? Aşk ilişkilerine yönelik sorgulamanda sana eşlik etmek için tabukamu olarak Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin Ne Var Ne Yok?! Gençlik Programı ile iş birliğinde hazırladığımız “aşk bu değil” testini aşağıda bulabilirsin.
ilişkin spektrumun neresinde? 🌡
İlişki spektrumu ilişkilerin değişken olabileceğini; zaman zaman güvenli, güvensiz, şiddet içeren özellikler içerebileceğini gösterir. Bununla beraber, her ilişkinin sınırları ve dinamikleri, partnerlerin birbirinden beklentileri ve karşılıklı ihtiyaçları çok farklı, kendine özgü ve biriciktir. Bunları unutmadan ilişkilerinin bu spektrumda nereye düştüğünü sorgulayabilirsin. Partnerin sana kendini nasıl hissettiriyor? İlişkinde ihtiyaçlarınızın ve isteklerinizin, kişisel sınırlar ve onay çerçevesinde karşılandığını düşünüyor musun? Güvende hissediyor musun?
Bazen kıskanma, öfke, kaygı gibi duyguların etkisiyle kişinin partnerini kontrol etme veya baskılama gibi tutumlar geliştirdiği olur. Oysa bu tutumların ilişkinin doğal bir parçası olduğu düşüncesi, flört ilişkilerine dair yaygınlaşmış bir yanlış inanıştır. Bu duygularla kişinin kendine ya da partnerine zarar vermeyecek ve tarafları kötü hissettirmeyecek şekilde başa çıkabilmesi kendi sorumluluğundadır. Çünkü şiddet uygulamak, bir tercihtir. İlişki içinde sorunla karşılaşıldığında yapabilecek her zaman başka şeyler vardır:
Beklentilerin gerçekçiliğini sorgulamak,
Yıkıcı duygular üzerine çalışmak,
Zarar veren davranışların sorumluluğunu almak,
Onları tanımlamak ve anlamak,
Belirlenen sorunlu davranış kalıplarını, düşünceleri, kelimeleri değiştirmek,
Daha dürüst ve eşitlikçi olmak, ve
Daha açık iletişim kurmayı denemek gibi…
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin Ne Var Ne Yok?! Gençlik Programı ile iş birliğinde hazırladığımız bu yazının tamamını okumak istersen aşağıdaki butona tıklayabilirsin.
Bildiğim Bilmediğim Her Şeye Dair: Everything I Know About Love 💕
Sezen Sayınalp’in dizi ve film eleştirilerini tabukamu e-bülten’de yayınlıyoruz! İlk yazı, Everything I Know About Love dizisi hakkında!
Camden’daki dört arkadaşın hikâyesi Everything I Know About Love. Bu diziyi çok kısa tanımlamak gerekirse bunu söyleyebilirim. 2010’lu yılların başlarında üniversiteden yeni mezun olmuş ve Londra’da yeni yetişkinliğin dünyasıyla henüz tanışmış dört ev arkadaşının hikâyesi. Dolly Alderton’un aynı isimli anılar ve denemeler bütünü metninden televizyona uyarlanan yapım, Alderton’un kendi deneyimlerinden ilham alarak dört ayrı karakterde bu anıların izlerini görsel dünyaya taşıyor.
Aslında Everything I Know About Love’ı konuşurken onun popüler kültürden beslendiği yerden ve öncüllerinin açtığı yolu da anımsamak gerekir. Girls, Broad City, Fleabag, This Way Up, Crashing, The Pursuit of Love hatta daha da önceye gidersek Bridget Jones’s Diary’den bahsedebileceğimiz yeni yetişkinlik, aşk ve arkadaşlık izleğini takip ediyor diyebiliriz dizi için. Kitaptan farklı olarak bir ana hikâyeyle çerçevelenen biçimi benimsiyor dizi. Denemelerin ve anıların bir araya gelerek karakterlerin kendilerine has özelliklerine dönüştüğü bir yol izliyoruz. Maggie’nin merkezde olduğu bu arkadaş grubunda ilk olarak onun en yakını olan Birdy dikkatimizi çekiyor. Çünkü onlar “sonsuza kadar en iyi arkadaş” kalıbının ayrılmaz ikilileri gibi karşımıza çıkıyorlar. Maggie ve Birdy’nin hayatları boyunca birbirlerinin yanlarında oluşu hem kızkardeşliğin altını çizen bir anlatıyı bize gösteriyor hem de büyüme eşiklerinde belirleyici bir rol oynuyor. Çünkü evden ayrılma eşiği gibi ya da gelişim evrelerindeki yakınlığa karşı yalnızlık evresi gibi ikisinin arkadaşlığına dair dinamikler bize 20’li yaşlarını süren gençlerin hayata karşı takındıkları tavrın da bir portresini çiziyor. Bu portreyi oluşturan etkenler sadece arkadaşlıktan ibaret değil tabii ki. İlişkilerin, aşkın, cinselliğin, birlikteliğin, yalnızlığın, uzaklığın, bir aradalığın, tek başınalığın tüm ayrıntılarını Everything I Know About Love’da görebiliyoruz. Bu hikâye sadece Maggie ve Birdy arasında sınırlı kalmıyor. Amara ve Nell’in de olduğu bu dört kişilik arkadaş grubu hem birbirlerinin destekçisi hem de eleştirmeni olabiliyorlar.
Hayatın ritmine dair hikâye anlatmak hayatın gerçekliğini de bu ritimle bağdaştırabilmeyi gerektiriyor bir yandan. Yeni iş bulabilmiş -hatta henüz iş bulamamış-, kariyerinden önce hayatta kalmakla alakalı temel ihtiyaçları düşünmek zorunda kalan yeni yetişkinlerin yaşamaya ve yol almaya dair isteklerinin, keşfetmeye çalıştıkları benliklerinin izinden gitmek, gençliği merkezine koyan anlatılarda son derece önemli ve işlevsel. Çünkü toz pembe olmayan dünyayı gençlik sanki toz pembe bir ortamda yaşıyormuş gibi bir illüzyonla yansıtmak en başta onların yaşamına üstenci bir noktadan bakıldığını gösterir. Bu karmaşa ve çıkmazlarla dolu yollar içinde istedikleri o ışıltıyı yakalayabilecek motivasyona dair cümleler kurabilmek de metnin yetkinliğini gösterir çoğu zaman. Çünkü bu üstenci bakış, gençler ve yetişkinler arasında öğreten/öğrenen ikiliği kuran yapı, feminizmi kapsayıcı feminizm olarak görmeyen, hatta “white feminizm”le sınırlayan anlatılar, genç kadın karakterlerin bakış açılarından dünyaya bakabilmeyi de sınırlayabiliyorlar. Dizi, bu dört arkadaşın tartışma konularından biri olan ayrıcalık meselesiyle de izleyenler olarak bize bunun üzerine düşünebileceğimiz alan yaratabiliyor örneğin. Ya da cinsellik hakkında hem partnerlerine hem de kendilerine dair keşfetmek istedikleri kavramları, duyguları, korkuları, beklentileri birbirleriyle paylaşırlarken bu öğreten/öğrenen ikiliğinin dışından seslenen, onların benliklerine saygı duyan, seslerine kulak veren ve deneyimler ışığında bir iletişim bağı oluşturan bir anlatı karşımıza çıkıyor. Bu dört arkadaş tartışsalar da fikir ayrılığına düşseler de özellikle ilişkiler ve cinsellik çerçevesinde yargılayıcı dünyanın dilini kendi iletişim dinamiklerinde uygulamıyorlar.
Everything I Know About Love, son yıllarda yetişkinlik duraklarında yol alan kadın hikâyeleri arasında gerçekçi karakterleri ve hikâyesiyle izleyicilerine de yetişkinlik hakkında düşünecek yeni kapılar açıyor.
“aşk bu değil!” testimizi çözmüş müydün?❗️
aşk ve ilişkilerde olması gerektiğini sandığımız bazı davranışlar, güvensiz ilişkilere işaret eder ve aşkın bir parçası değildir.
Flört şiddetinin (partner şiddeti, ilişki içi şiddet) normalleşmesi ve daha sık yaşanmasına sebep olan pek çok yanlış toplumsal inanış bulunur. Eşit ve güçlendirici ilişkiler kurmamız için bu inanışlarımızı ve varsa güvenli olmayan veya zarar verici davranışlarımızı sorgulamamız gerekir. Sana bu sorgulamada eşlik etmek için tabukamu olarak Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin Ne Var Ne Yok?! Gençlik Programı ile iş birliğinde “aşk bu değil” testini hazırladık.
Şu cümleler hakkında ne düşünüyorsun?
Seven kıskanır.
İyi bir ilişkide sevgililer tüm zamanını birlikte geçirir.
Aşk sınır tanımaz.
Şiddet uygulayan insanlar genellikle eğitimsiz insanlardır.
İlişki içinde olan her şey ilişki içinde kalmalıdır; diğerleri bunlara karışmamalıdır.
“aşk bu değil!” testini çözerek flört ilişkileri ile ilgili sıkça duyduğumuz bu inançları gözden geçirmeye hazır mısın?
Bizi sosyal medyada takip ediyor musun?