Okuma süresi: 6 dakika
Selam! Bu hafta bir yandan yazın gelişine hazırlanırken diğer yandan vücut kıllarımız hakkında düşünüyoruz. Bazı yaz kıyafetlerinin vücut kıllarını daha kolay görmemizi sağladığı yaz aylarında kıllarınla ne yapmak istediğin konusu kafanı kurcalıyorsa doğru yerdesin. Okumaya devam et!
bu sayıda neler var?
📔 tabukamu sözlük: Bu haftanın konuları özelinde sözlüğümüzü aralıyoruz.
🌾 vücut kılları ne zaman ve neden çıkar?: Ergenlikte birlikte yoğunlaşmaya başlayan kılların ne olduğuna ve ne işe yaradığına bakıyoruz.
✂️ vücut kıllarını almak veya almamak?: Herkes, vücut kıllarıyla istediğini yapmakta serbesttir diyor, kıllarını almak isteyenlerin göz önünde bulundurabileceği önerilerimizi paylaşıyoruz.
🕶 beden algısı nasıl etkilenir?: İçinde yaşanan toplum ve dönemin belirlediği güzellik ve ‘normallik’ standartlarından bolca etkilenen kıllarla ilgili beden algımızı olumlu yönde etkilemek için neler yapabileceğimizi konuşuyoruz.
☕️ deneyimlendikçe demleniyoruz: Vücut kılları hakkında ne düşünüyorsun? Anonim bir şekilde tabukamu’yla paylaşmak ister misin? Detaylar aşağıda!
beden algısı: İnsanların bedenleri ve dış görünüşleri ile ilgili olumlu veya olumsuz hisler ve düşüncelerinin tümü. Beden algısı, grupların ya da toplumların belirlediği güzellik standartlarından etkilenebilir.
jilet: İki tarafında da ince ve keskin bıçaklar bulunan ve vücuttaki kılları ortadan kaldırmak için kullanılan alet.
kıllanma: Vücudun özellikle koltuk altı, cinsel organlar gibi bölgelerinde kılların çıkma sürecine verilen ad. Ergenlikle beraber çoğu insanın vücudunda daha çok belirginleşir.
lazer epilasyon: Vücutta istenmeyen kılların köklerinin lazer ışınları kullanılarak ortadan kaldırılmasını tanımlayan işlem.
tıraş: Saç, sakal, bıyık gibi kılların kısaltılması veya ortadan kaldırılmasını içeren işlem.
vücut kılları ne zaman ve neden çıkar? 🌾
Vücut kılları, vücudun kol, bacak, genital bölge gibi yerlerinde çıkan kıllarını tanımlar. Bu kılların rengi, sıklığı, kalınlığı ve çıkma süresi insandan insana değişir. Bazı insanlarda daha çok, daha siyah, daha kalın ya da daha sık çıkan kıllar olurken, bazı insanlarda bu daha farklı olabilir. Bu çeşitlilikler normaldir.
Vücut kılları, genellikle ergenlikten itibaren görünür olmaya ve yoğunlaşmaya başlarlar. Koltuk altı, bacak, genital bölge veya yüzdeki kıllar, salgılanan çeşitli hormonlarla birlikte daha çok çıkmaya başlayabilir. Kılların amacı, deri için bir tür kalkan işlevi görmektir. Kıllar, vücudun iç ısı dengesini korumaya ve vücudu ısı, ışık, böcek ve deriye zarar verebilecek çeşitli mikroorganizmalardan korumaya destek olur.
vücut kıllarını almak veya almamak? ✂️
Vücut kıllarınla ne yapmak istediğin konusu, vücudunla ilgili diğer konularda olduğu gibi, sana kalmış!
Fakat şunları göz önünde bulundurmak isteyebilirsin:
Derinin gösterebileceği tepkileri görmezden gelme: Vücut kıllarını lazer epilasyon veya ağda gibi yöntemlerle ortadan kaldırmak bazen deride kızarıklık, sarkma veya istenmeyen etkiler oluşturabilir. Bu yöntemleri kendi kendine veya bir profesyonel tarafından uygulamadan önce, hijyen ve sağlık koşulları hakkında bilgilendiğinden ve bunların doğru şekilde sağlandığından emin ol.
Genital kılların CYAE aktarımı üzerindeki etkisi hakkında bilgilen: Dış genital organlar ve çevresindeki kılları ortadan kaldırmak için kullanılan jilet, ağda, lazer epilasyon gibi yöntemler sağlık açısından genellikle önerilmez. Genital kıllar, genital organları korumaya ve mikroskopik kir ve kalıntıları tutmaya yararlar. Genital kılların ortadan kaldırılması deride tahrişe sebep olabileceği gibi, tahrişe bağlı yırtılmalar veya açık yaraların oluşması cinsel yolla aktarılabilen enfeksiyon aktarımına daha müsait bir ortam yaratabilir.
Makas kullanmayı denemiş miydin? Genital kıllarını ortadan kaldırmak isteyenlere önerilen yöntem makas kullanmaktır. Makas, kıl köklerine zarar vermez, yalnızca uzayan kılların kısaltılmasını sağlar. Bu da deriyi yormaz ve kılların işlevini yerine getirmesini engellemez.
Vücut kılları pis değildir!: Son olarak, vücut kıllarını olduğu gibi bırakmak da bir seçenektir. Bunun sağlık veya hijyen açısından bir zararı yoktur. Terlemek ve kötü kokmaktan endişe ediyorsan düzenli duş almak ve duştan sonra deodorant veya koltuk altı roll-onu kullanmak faydalı olabilir.
beden algısı nasıl etkilenir? 🕶
Vücut kıllarıyla ilgili tartışmalar, içinde yaşanan toplum ve dönemin belirlediği güzellik ve ‘normallik’ standartlarından etkilenir. Buna göre vücudun bazı yerlerindeki kılların varlığı, örneğin saçlar güzel kabul edilirken, başka vücut kılları, örneğin genital kıllar çirkin kabul edilebilir. Ya da bazı kıllar, örneğin bıyık ve sakallar, atanmış cinsiyeti erkek olan insanlarda çıktığında ‘normal’ kabul edilirken, atanmış cinsiyeti kadın olan insanlarda çıktığında ‘anormal’ kabul edilebilir. Tüm bu kabuller, beden algısını etkiler. Vücudunda çıkan bazı kıllardan bu yüzden rahatsız veya mutsuz olabilirsin. Varlıkları seni huzursuz hatta tiksinmiş hissettirebilir.
Bunun bir sebebi de, özellikle ana akım medyalarda genellikle tek tip bedenlerin temsil edilmesinden ve beden çeşitliliğine sağlıklı şekillerde yer verilmemesinden kaynaklanır. Medyalarda kılsız ve pürüzsüz vücutlar görmek, bunun en güzeli ve en normali olduğunu düşünmene sebep olabilir. Bu yüzden kıllarını ortadan kaldırman gerektiğini ya da partnerinin bu şekilde davranması gerektiğini düşünebilirsin.
Ama gördüklerin her zaman doğruyu yansıtmaz. Her insanın bedeni çeşitlidir ve kıllar da bu çeşitliliğin basit bir parçasıdır. Bu yüzden şu öneriler olumlu beden algısı yaratmayı destekler:
Çeşitliliklere ve kararlara saygı duy: Herkesin bedeni çeşitlidir ve herkes, bedeniyle ilgili istediği kararları almakta serbesttir. Buna saygı duymak, insanların bedenleriyle ilgili rahat, güvende ve değerli hissettikleri bir ortam yaratmaya yardımcı olur.
Doğruluğundan emin olmadığın bilgileri test et: Vücut kıllarını hangi yöntemlerle kısaltabileceğin veya ortadan kaldırabileceğin hakkında güvenilir kaynakların sunduğu bilgileri incele. Doğru bilgileri doğru şekillerde uyguladığından emin ol.
Klişeleri yaygınlaştırma: “Vücut kıllarını tutmak pistir”, “Kıllarını almayanlar bakımsızdır” gibi genel geçer sözleri yaygınlaştırmak doğru değildir. Her insanın, vücutlarının bakımı ve hijyeni için tercih ettiği yöntemler çeşitlidir.
Bazen de sadece kendi işine bak :) Vücut kıllarını almayan insanların kıllarına bakmak, kılları hakkında yorum yapmak, tavsiyeler vermek, beden algısını olumsuz yönde etkiler. Sen kendi işine bak. :)
Vücut kılları hakkında ne düşünüyorsun? Vücut kıllarını alıyor musun yoksa bırakıyor musun? Anonim bir şekilde tabukamu’ya anlatmak ister misin?
Bizi sosyal medyada takip ediyor musun?: Instagram 🎞 TikTok 🪩 Twitter 🦩