Selam! Geçen haftaki sayımızda toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadele konusunu ele almıştık. Bu hafta ise bu şiddetin kaynağına doğru ilerliyor ve toksik erkeklikler hakkında konuşuyoruz. Toksik erkeklik, değişmeyen bir karakter özelliği değildir; şiddetsiz, sağlıklı erkeklikleri öğrenmek her zaman mümkündür diyerek başlıyoruz.
bu sayıda neler var?
📔 tabukamu sözlük: Bu haftanın konuları özelinde sözlüğümüzü aralıyoruz.
🌩️ toksik erkeklik nedir?: Toksik erkekliğin ne anlama geldiğini açıklıyor; bu ifadenin neden kullanıldığından bahsediyoruz.
🔐 toksik erkeklikler karşıma nasıl çıkabilir?: Toksik erkekliklerin gündelik hayatta alabileceği çeşitli formların neler olduğunu paylaşırken erkekliğin tanım ve pratikleri zamana ve mekana göre değişebilir diyoruz.
🌱 sağlıklı erkeklikler vardır ve mümkündür! Toksik erkeklikler varsa sağlıklıklı erkeklikler de vardır diyor, bunun için neler yapabileceğini paylaşıyoruz.
☕️ deneyimlendikçe demleniyoruz: Toksik erkeklikler veya sağlıklı erkekliklere dair bir düşüncen veya deneyimin var mı? Anonim bir şekilde tabukamu’yla paylaşmak ister misin? Detaylar aşağıda!
erkek: Bir cinsiyet kimliğidir ve insanların kendini nasıl hissettiğiyle ve tanımladığıyla ilgilidir.
erkeklik: Toplumun erkekler için uygun gördüğü bütün rolleri, sorumlulukları, düşünce ve davranış biçimlerini tanımlar. Toplumsal cinsiyet rollerine işaret eder; bu toplumdan topluma ve zaman içinde değişkenlik gösterebilir.
erkeksi: Maskülen. Bir cinsiyet ifadesidir ve kişinin kendini dış dünyaya nasıl sunmak istediğiyle ilgilidir. Erkeksilik, kişinin erkeklikle ilişkilendirdiği veya toplumda erkekliği temsil ettiği varsayılan görünüm, tarz, davranış ve tutumları sergilemek olabilir.
toplumsal cinsiyet: Cinsiyetin sosyal, toplumsal ve politik boyutlarından bağımsız düşünülemeyeceğini vurgulayan bir kavramdır. Atanmış cinsiyetlerine göre insanlara yüklenen duygu, düşünce ve davranış kalıplarını, beklentileri, sorumlulukları ve rolleri kapsar.
toplumsal cinsiyet temelli şiddet: İnsanların toplumsal cinsiyet bağlamında cinsiyet kimlikleri, cinsel yönelimleri, cinsiyet ifadeleri ya da cinsiyete bağlı beden özellikleri sebebiyle şiddete maruz bırakılmasıdır.
toksik erkeklik nedir? 🌩️
erkek ve erkeklik aynı anlamı taşımaz
Toksik erkeklik, insanlara, ilişkilere veya topluma zarar veren ve erkeklikle özdeşleştirilen bazı duygu, düşünce ve davranışlardır.
“Toksik erkeklik” ifadesinin ne olduğunu anlamak için öncelikle bu iki kelimeyi ayrı ayrı tanımlamamız gerekir. Toksik; zehirli ve zararlı olan şey anlamına gelir. Erkeklik ise toplumun erkekler için uygun gördüğü bütün rolleri, sorumlulukları, düşünce ve davranış biçimlerini tanımlar. Erkek ve erkeklik aynı anlamı taşımaz; yani toksik erkeklik ile kastedilen şey erkeklerin zehirli ve kötü oldukları değildir. Erkek, bir cinsiyet kimliğidir; yani kişinin kendini nasıl hissettiği ve tanımladığıyla alakalıdır. Erkeklik ise toplumsal cinsiyet rollerine işaret eder; bu toplumdan topluma ve zaman içinde değişkenlik gösterebilir.
Toksik erkeklik her zaman kendini gösteren bir şey değildir. Bir erkek, belli bir durumda toksik erkeklik davranışlarında bulunabilir, başka bir durumda saygılı ve güvenli davranışlar sergileyebilir. Bir durumda şiddet uygulayabilir, başka bir durumda sevgisini gösterebilir. Yani, bir erkek hem toksik, hem de toksik olmayan düşünce ve davranışlara sahip olabilir.
toksik erkeklikler karşıma nasıl çıkabilir? 🔐
İnsanlar farklı toplumlarda ve farklı koşullarda dünyaya geldikleri için farklı erkeklik tanımları olsa da, bazı ortak özellikleri şunlardır:
Duygularını göstermemek,
Ağlamanın veya sevmenin güçsüzlük olduğunu düşünmek,
Erkeklerin herkesten daha güçlü, bilgili veya üstün olduğunu düşünmek,
Cesur ve korkusuz olduğunu göstermek için kendini veya çevresindekileri riske atmak,
Erkeklik ile zıt görülen ev ve bakım işleri gibi sorumluluklardan kaçmak,
Güç göstergesi olarak şiddet uygulamak ve bunu hakkı görmek,
Çok çabuk öfkelenmek, sesini yükseltmek ve öfkesini kontrol etmemek,
Başkalarının sınırlarına saygı duymamak veya alanlarına müdahale etmek,
Heteroseksüel olmayan ve olmadığı varsayılan erkekleri aşağılamak, heteroseksüelliğin tek doğru olduğunu düşünmek,
Toplumda çok erkeksi (maskülen) kabul edilmeyen erkekleri aşağılamak,
Cinsel dürtülerini kontrol edemediğini düşünmek ve bunu cinsel şiddete bahane olarak kullanmak,
Erkeklerin hep cinselliğe ilgi duymaları gerektiğini düşünmek,
Erkekliğin fiziksel güç ve cinsel deneyimle ölçüldüğüne inanmak,
Empati kurmaktan kaçınmak.
sağlıklı erkeklikler vardır ve mümkündür! 🌱
peki nasıl?
Bir erkek, kendini ve ilişkilerini güvenli ve saygılı sınırlar çerçevesinde oluşturabilir. Bunun için herkesin eşit olduğunu ve şiddetin her koşulda zararlı olduğunu hatırlamak önemlidir. Yani erkeklik, mutlaka toksik olmak zorunda değildir.
Toplum insanlardan belli rolleri benimsemesini bekliyor olabilir, ancak bu roller ve beklentiler zamanla değişebilir. Zarar veren davranışlar yerini güvenli olanlara bırakabilir. Bu değişime katılmak için şunları uygulamayı deneyebilirsin:
Bir durumun sana ne hissettirdiğini düşün ve yakınlarınla bu duyguları paylaş,
İlişkilerinde güvenli alanlar oluştur, şiddet ve sınır ihlali içeren davranışlardan uzak dur,
Ev ve bakım işlerinde birlikte yaşadığın insanlara yardım et, sorumluluk al,
Cinsiyet kimliğinden ve cinsel yöneliminden bağımsız olarak herkese saygı göster; fikirlerini ifade etmelerine destek ol. Bu konuda eksik bilgin olduğunu düşünüyorsan araştır (buradan başlayabilirsin),
Cesur, korkusuz ve güçlü olduğunu ispat etmeye çalışmak yerine olduğun kişiyi, güçsüz olduğun anları ve korkularını daha çok benimse.
Toksik erkeklikler veya sağlıklı erkekliklere dair bir düşüncen veya deneyimin var mı? Anonim bir şekilde tabukamu’ya anlatmak ister misin?
Bizi sosyal medyada takip ediyor musun?: Instagram 🎞 TikTok 🪩 Twitter 🦩