Okuma süresi: 6 dakika
Selam! Geçen hafta cinsiyete bağlı kimlik özelliklerinden bahsetmiş, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, cinsiyet ifadesi, açılmak gibi kavramların tanımlarını yapmıştık. Bu hafta cinsiyete bağlı kimlik özelliklerini güvenli ilişkiler ve onay kavramları ile kesiştiriyoruz.
🌈 lgbti+’lar için güvenli ilişkiler rehberin başlığında kimlikler ve yönelimlerin ilişkiler, beyanlar, hitap şekilleri, sosyalleşme, kişisel sınırlar ve değerler ile olan ilişkisine bakıyoruz. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin Ne Var Ne Yok?! Gençlik Programı ile iş birliğimiz kapsamında ürettiğimiz bu içeriği aşağıdan okuyabilirsin.
✅ cinsel ilişkilerde onay olduğundan emin olmanın 10 yolu başlığında yepyeni bir yazı seni bekliyor! Onaya dair pratik bilgileri senin için 10 maddede özetledik.
📢 tabukamu’nun artık 20’lik’te Ailemizden Duymadıklarımız isimli bir serisi var! Ailemizden Duymadıklarımız serisinde cinsellik, beden ve ilişkilere dair 101 seviyesinde içerikler olacak.
lgbti+’lar için güvenli ilişkiler rehberin 🌈
İlişki isteyen herkes, kendini ve ilişkisini nasıl tanımlarsa tanımlasın, güvenli bir ilişkide olmayı hak eder. Bununla birlikte, her ilişki ve her insanın ilişki yaşama şekli birbirinden farklıdır. Herkes gibi LGBTİ+’lar da aşkı, yakınlığı ve anlaşmazlıkları çeşitli derecelerde deneyimler.
Buna rağmen, örneğin flört şiddetinin LGBTİ+ ilişkiler içinde yaşanmayacağı, bunun yalnızca heteroseksüel partnerler arasında var olduğuna dair yaygın bir yanlış inanış vardır. Bu yanlış inanış çoğunlukla LGBTİ+’lar hakkındaki olumsuz toplumsal algılardan kaynaklanır. Güvensiz ve şiddet içeren bir ilişkideki LGBTİ+’ların bu deneyimi çevrelerindeki kişilerle konuşamamaları ve (profesyonel) desteğe ulaşamamaları nedeniyle LGBTİ+ ilişkilerdeki flört şiddeti görünmezleştirilebilir. Oysa flört şiddeti, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimden bağımsız olarak, güç eşitsizliği ve kontrole dayalı tüm ilişkilerde görülebilir. Aynı şekilde, LGBTİ+’lara yönelik toplumsal ön yargılar, desteğe erişimin sınırlı olması, ilişkiler için örnek alınacak iyi örneklerin medya ve kamusal alanlarda azlığı gibi nedenlerle, LGBTİ+’ların kimlik ve pratiklerine özel güvenli ilişkiler hakkında bilgi alabilecekleri kaynaklar oldukça yetersizdir. Bu yüzden, tabukamu ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin Ne Var Ne Yok?! Gençlik Programı olarak LGBTİ+’lar için ayrı bir güvenli ilişkiler yazısı oluşturmanın önemli olduğunu düşündük.
Bu yazıda,
cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimlere dair tanımlar,
cinsiyet temelli ayrımcılık,
kimlikler ve yönelimler hakkında bilgilenmenin önemi,
seçilmiş isim, zamir ve kelimeler,
cinsel yönelimleri ve açılma süreçlerini desteklemek,
sınırlara saygı duymak,
sosyalleşme ve sınırlılıkları göz önünde bulundurmak
başlıkları hakkında kapsamlı bilgi bulabilirsin.
cinsel ilişkilerde onay olduğundan emin olmanın 10 yolu ✅
Onay tüm güvenli ilişkilerin olmazsa olmazıdır. Yalnızca heteroseksüeller ya da yalnızca LGBTİ+’lar için değil, tüm insanlar içindir. Sen de şu 10 maddeyi gözden geçirerek bol onaylı ilişkilerini sağlamlaştırabilirsin:
1- onayın önemini kavramak
Cinsel ilişkilerin olmazsa olmazı karşılıklı onayın, isteğin ve güvenli bir ortamın sağlanmış olmasıdır. Bunların olmaması halinde cinsel davranışlar cinsel ilişki değil, cinsel şiddet kapsamında tanımlanır.
2- bilinçli karar verebilmek
Bir cinsel ilişkiye onay verebilmek için öncelikle tarafların bilinçli karar alabilecek yaşta ve durumda olması gerekir. Bilinci ve karar alma mekanizmasını etkileyen kimi durumlar (alkol, uyuşturucu, ilaç, vb.) altında verilen onay, güvenilir bir onay değildir.
3- iletişim kurabilmek
Cinsel ilişki sırasında partnerin bir davranışı deneyimlemek isteyip istemediğini öğrenmenin en doğru yöntemi ona bunu sormaktır. Bu iletişim, onayın sözlü, yazılı veya öncesinde üzerinde uzlaşılmış jestlerle karşı tarafa ifade edilmesiyle sağlanır.
4- “evet” demek
Onay, bir cinsel davranışa verilen istekli bir “evet”tir. Kişinin gösterdiği bedensel tepkiler, cinsel olarak uyarıldığına veya haz aldığına işaret ediyor olabilir. Ancak onay, bedende kimi işaretler aramakla değil, açık bir iletişim sırasında onayı ve isteği ifade etmekle sağlanır.
5- “hayır” cevabını kabul etmek
Partnerler herhangi bir sebepten ötürü bir cinsel davranışı deneyimlemek ya da bu davranışa devam etmek istemediklerini “hayır” diyerek ifade edebilir. Bu, onay olmadığı anlamına gelir.
6- sessizliğin anlamını tanımak
Bazı durumlarda partnerler, herhangi bir sebepten ötürü bir cinsel davranışa açıkça “hayır” demekten çekinebilir, korkabilir veya “hayır” diyemeyebilir. Bu tarz durumlarda sessiz kalmak, cinsel ilişkiye onay verildiği anlamına gelmez. Onay, ancak istekli bir “evet”in ifadesiyle oluşur.
7- onay inşasından kaçınmak
Onay verilmeyen durumlarda, “hayır”ı “evet”e çevirmeye çalışmaya onay inşası denir. Onay inşası duygusal baskı, acındırma, manipülasyon, ikna, ısrar, tehdit ve benzeri yöntemleri kapsar. Onay inşası ile sağlanan onay, onay değildir.
8- onayı tekrar etmek
Bir cinsel davranışa onay vermek, bu onayın başka cinsel davranışlar veya ilişkiler için de geçerli olduğu anlamına gelmez. Onay, her cinsel davranış için yenilenmelidir. Onay tek seferliktir.
9- onayın geçerlilik koşullarını anlamak
Bir cinsel davranışa onay vermiş olmak, o davranış sona erinceye kadar devam etmek gerektiği anlamına gelmez. Partnerler öncesinde onay vermiş olsalar da cinsel davranış sırasında ara vermek veya tamamen bırakmak isteyebilirler. Onay bütün partnerlerin isteğiyle sağlanır, tek bir tarafın istememesi ile sona erer.
10- ilişki içinde “hayır”ı normalleştirmek
Partnerler herhangi bir sebepten ötürü bir cinsel davranışı deneyimlemek istemeyebilir. “Hayır”, genellikle partnere değil, bir cinsel davranışa verilen “hayır”ı ifade eder. “Hayır”ı normalleştirmek güvenli ve onaylı ilişkiler deneyimlenmesine destek olur.
tabukamu’nun artık 20’lik’te Ailemizden Duymadıklarımız isimli bir serisi var! 📢
Ailemizden Duymadıklarımız serisinde cinsellik, beden ve ilişkilere dair 101 seviyesinde içerikler olacak.
Bu serinin ilk yazısı olan onay 101’i okumuş muydun? Henüz okumadıysan senin için hemen bir özet yapalım:
Onay aslında tam olarak simit gibidir: simit kelimesinin harflerini onayın 5 temel özelliğinin kısaltması olarak düşünebilirsin:
Spesifik: Onay tek seferlik ve söz konusu davranışa spesifiktir. Bir kez onay almak, o davranışı takip eden tüm davranışlar için onay almak anlamına gelmez.
İstekli: Onay istekli bir “evet” ifadesidir. Bu “evet” sözlü, yazılı olarak ya da kafa sallayarak verilebilir.
Manipülasyon içermeyen: Onayın hangi davranış özelinde verileceği hakkında tarafların bilgisi olmalıdır. Onay şeffaftır; manipülasyon, yalan, ısrar veya ikna içermez.
İradeyle verilmiş: Onay, tarafların özgürce ve kişisel iradeyle verilmesi halinde geçerlidir. Baskı altında ya da bilincin alkol, ilaç, hastalık gibi sebeplerle kapalı olduğu durumlarda onay verilemez.
Tekrar geri alınabilir: Onay verilebilir, geri alınabilir. İstediğin zaman durmakta ya da vazgeçmekte serbestsin.
Bizi sosyal medyada takip ediyor musun?