top of page

Regl kapları hakkında merak ettiklerin

Regl kapları son dönemlerde popülerleşen ürünler. Regl olduğunda kullanabileceğin bir alternatif ve özellikle konfor ve çevre dostu olması sebebiyle tercih ediliyorlar.


Peki regl kapları tam olarak nedir, nasıl takılıp çıkartılır, ve sağlığa bir zararları var mıdır?



Regl kabı, menstrual kap ya da adet kabı olarak da bilinir. Regl olduğun zamanlar tampon, ped ya da diğer regl ürünlerine alternatif bir üründür. Huni şeklindedir ve medikal, yani tıbbi, silikondan yapılmıştır. Tıbbi silikondan yapılması vücutta alerjik reaksiyon, kaşıntı ya da diğer rahatsızlık veren durumlara sebep olmamasını sağlar. Ayrıca regl kabının yapıldığı tıbbi silikon, yumuşak, kolayca esneyen ve katlanabilen bir malzemedir.


Regl sıvının yoğunluğuna bağlı olarak 8-12 saat vajinada kalabilir ayrıca uyku sırasında da kullanabilirsin. Regl kabı dolduğunda çıkarılır, sıvı boşaltıldıktan sonra kap temizlenerek yeniden kullanılabilir.


Regl kabı nasıl kullanılır?

Regl kapları vajinanın içine yerleştirlerek kullanılır. Bu sayede regl sıvısını vajina içinden çıkmadan önce haznesinde toplar ve muhafaza eder. Regl sıvısını emmek yerine sıvıyı biriktirdiği için, vücudun içinde boyutu değişmez, ıslaklık ya da rahatsızlık hissi vermez. Regl kabını takmanın birkaç yolu vardır.



Unutma, regl kabını vajinaya doğru şekilde yerleştirmeyi öğrenmek ve kaba alışmak bazen bir-iki regl dönemi alabilir. Bu sürede kendini daha güvende hissetmek istersen regl kabınla birlikte regl külodu veya hijyenik ped kullanabilirsin. Alıştıktan sonra ise regl kabının varlığı vücutta herhangi bir şekilde hissedilmez ve başka regl ürününe gerek kalmaz. Hijyenik ped kullanımında olabilecek hışırtı, koku veya nemlilik hissi kapta olmaz.


Regl kabı sızıntı yapar mı?

Regl kabı vajina içine yerleştirilerek regl sıvısını haznesinde biriktirerek muhafaza eder. Kap doğru şekilde takıldığında sızıntı, koku veya rahatsızlığa sebep olmaz.


Regl kapının sağlığa bir zararı var mıdır?

Regl kapları dünya genelinde regl için kullanılabilecek güvenli ürünler arasındadır. Fakat maalesef regl kapları popüler olmaya başladığından bu yana, güvenli olmayan malzemelerden regl kabı yapan markalar da türemiştir. Sağlığın için regl kabını alırken güvenli malzemelerden yapıldığından, hijyenik ve etik şekilde üretildiğinden emin ol.



Bu blog yazısı, AllMatters desteği ile hazırlanmıştır. Belirtilen tüm görüşler tabukamu.com'a aittir.

Recent Posts

See All
bottom of page