top of page

Psikolojik şiddete mi maruz bırakılıyorum?

Updated: Jul 18, 2022

Psikolojik şiddet, duygularına ya da psikolojine yönelik uygulanan şiddet türüdür. Partnerin, sözleri ve davranışlarıyla duygu ve davranışlarını kontrol altına alır ya da almaya çalışır.


İlişkinde korkuyor, kendine olan güveninin azaldığını hissediyorsan ya da partnerinin sana aşağıdaki davranışları uyguladığını düşünüyorsan, bu tür bir şiddete maruz bırakılıyor olabilirsin.



Suçlu hissettirmek: İlişkideki bütün problemlerin kaynağı olarak partneri göstermek, sorumluluk almamak.


Aşağılamak: Bedeni, kıyafetleri, ailesi, arkadaşları, mesleği, inancı ve benzeri konularda partneri aşağılamak, dalga geçmek, küçük düşürmek, hakaret ve küfür etmek.


Yalnızlaştırmak: Sosyal hayatından, hobilerinden ve arkadaşlarından uzaklaştırmak, çevresiyle iletişimini engellemek ya da yasaklamak.


Tehdit etmek: Ayrılığı veya eleştirilmeyi kesinlikle kabul etmemek; endişe, kaygı ya da korku yaratacak şekilde güvenliği konusunda korkutmak.


Kıyaslamak: Beden, cinsellik, ilişki, başarı, yetenek, kazanç ve benzeri konularda partneri başkaları ile karşılaştırmak ve bunun üzerinden partnere kendini kötü hissettirmek.


Manipüle etmek: Kendi gerçekliğinden şüphe duymasına sebep olmak, “aslında öyle olmadı, yanlış hatırlıyorsun” gibi cümlelerle konuyu saptırmak.



Öz güvenini zedelemek: Yapamayacağını, başaramayacağını, yetersiz ve değersiz olduğunu söyleyerek veya ima ederek kendine olan saygısının ve güveninin zedelenmesine sebep olmak.


Kontrol etmek: Kiminle görüşeceği, ne giyeceği, nasıl davranacağı gibi konularda kontrol sağlamaya çalışmak.


Zorlamak: İstenmeyen, hoşlanılmayan ya da yasal olmayan davranışlara zorlamak veya belli davranışları yaptırmak için baskı kurmak.


Psikolojik şiddet, duygusal olarak kendini iyi hissedip hissetmemeni etkiler. Herkes duygusal şiddeti farklı şekillerde yaşayabilir.


Bu içerik tabukamu x Ne Var Ne Yok?! işbirliğinde hazırlanmıştır.

Recent Posts

See All

İyi bir partner olduğumu nasıl anlarım?

Nasıl bir flört ilişkisinde olursan ol veya bu ilişkiyi nasıl tanımlarsan tanımla, güvenli bir ilişkide olmayı hak ediyorsun. Bu güveni sağl

bottom of page