Hepatit, 5000 yıl önce hem bireylerde hem de gruplarda görülen salgınların belgeleri incelendiğinde fark edildi. Uygun teknolojiler kullanılmaya başlandığında da Hepatit virüsünü kesin olarak ayırt edebildi. Hepatit virüs çeşitlerinin birbirinden açıkça ayırt edilmesi ise II. Dünya Savaşı'na kadar gerçekleşmedi.
Beş farklı Hepatit virüsü tipi vardır: Hepatit A, B, C, D ve E. En yaygın olan virüs tipleri A, B ve C’dir. Hepatit B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'ne göre Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır. Hepatit B aşısı güvenli ve etkili bir aşıdır ve Türkiye’de 1998 yılında rutin çocukluk çağı aşı takvimine eklenmiştir. Aşıyla beraber ayrıca korunmak için yapılabilecekler vardır.
28 Temmuz, Dünya Hepatit Günü, Hepatit virüsü ve sebep verebileceği sağlık sorunları hakkında farkındalık yaratmak için Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edildi. Hepatit B virüsünü (HBV) bulan ve virüs için tanı testi ve aşı geliştiren Nobel ödüllü bilim insanı Dr. Baruch Blumberg'in doğum günü olduğu için Dünya Hepatit günü 28 Temmuz olarak seçildi.
Dünya Hepatit Günü viral hepatite dair küresel bir değişimi teşvik etmek için her yıl 28 Temmuz'da bir kampanya teması altında dünyayı bir araya getirmeyi amaçlar. Bu yılın teması “Bekleyemem (I Can’t Wait)”. Hepatite karşı küresel ve bireysel önlemler almak için bekleme lüksümüzün olmaması dolayısıyla “Bekleyemem” teması seçilmiştir. Dünya Hepatit Birliği bu temayla viral hepatite karşı mücadeleyi hızlandırma ihtiyacını ve insanlar için test ve tedavinin önemini vurgular.
Comentários