Selam! Bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Yönetim biçimleri ve devletler, yaşam koşullarımız, haklarımız ve özgürlüklerimiz üzerinde etkili olabiliyor. Bu yüzden bu haftaki sayımızda toplumsal cinsiyet eşitliğine daha geniş bir açıdan bakıyoruz. Ülkeler ve insanlar toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla neler yapabilir? Bu konuya yönelik şimdiye kadar ne tür hedefler konuldu ve ne tür adımlar atıldı? Soruların cevaplarını aşağıda konuşuyoruz!
bu sayıda neler var?
📔 tabukamu sözlük: Bu haftanın konuları özelinde sözlüğümüzü aralıyoruz.
📢 tüm dünyaya bir eylem çağrısı: Mücadele alanlarımızın çeşitli olduğunu ve bu mücadeleleri etkili bir şekilde gerçekleştirebilmek için yapabileceğimiz eylemleri görüyor; sürdürülebilir kalkınma için belirlenen 17 küresel amacın neler olduğundan bahsediyoruz.
⚖️ toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik hedefler neler?: 17 küresel amaçtan bir tanesi olan toplumsal cinsiyet eşitliğinin ne tür hedefleri kapsadığını paylaşıyoruz.
✊ eylem planın hazır mı?: Küresel hedeflere katkıda bulunmak için neler yapabileceğini merak ediyorsan uygulayabileceğin basit adımları paylaşıyoruz.
☕️ deneyimlendikçe demleniyoruz: Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mücadele hakkında bir görüş ya da deneyimin var mı? Anonim bir şekilde tabukamu’yla paylaşmak ister misin? Detaylar aşağıda!
aktivizm: Toplumsal değişim meydana getirmek için yapılan eylem.
hak: Kişilerin hukuk düzenince korunan yararları.
sürdürülebilirlik: Gelecek nesillerin haklarını ve yaşamlarını elinden almadan hayat sürdürebilme becerisine denir.
toplumsal cinsiyet: Cinsiyetin sosyal, toplumsal ve politik boyutlarından bağımsız düşünülemeyeceğini vurgulayan bir kavramdır. Atanmış cinsiyetlerine göre insanlara yüklenen duygu, düşünce ve davranış kalıplarını, beklentileri, sorumlulukları ve rolleri kapsar.
toplumsal cinsiyet eşitliği: İnsanların kamusal ve özel yaşamın tüm alanlarına eşit şekilde katılımını ifade eden bir insan hakları kavramıdır.
tüm dünyaya bir eylem çağrısı 📢
sürdürülebilir kalkınma için küresel amaçların ne olduğunu duymuş muydun?
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı 2015 yılında, 2030'a kadar aşırı yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele etmek ve iklim değişikliğini düzeltmek için 17 Küresel Amaç üzerinde uzlaştı. Sürdürülebilir kalkınma için küresel amaçlar, bütün dünyaya yönelik bir eylem çağrısı olarak bu şekilde ortaya çıktı. Sürdürülebilir kalkınma için küresel amaçlar, daha eşit ve adaletli bir dünyada yaşamamızı sağlayabilir. Hem de bütün ülkelerde, tüm insanlar için. Bunların gerçekleşebilmesi için önce hepimizin bu hedefleri bilmesi gerekiyor:
Yoksulluğa son
Açlığa son
Sağlık ve kaliteli yaşam
Nitelikli eğitim
Toplumsal cinsiyet eşitliği
Temiz su ve sanitasyon
Erişilebilir ve temiz enerji
İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme
Sanayi, yenilikçilik ve altyapı
Eşitsizliklerin azaltılması
Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar
Sorumlu üretim ve tüketim
İklim eylemi
Sudaki yaşam
Karasal yaşam
Barış, adalet ve güçlü kurumlar
Amaçlar için ortaklıklar
toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik hedefler neler? ⚖️
tabukamu olarak biz de bu hedeflere katkıda bulunmaya yönelik çalışıyoruz!
Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın her yerde sona erdirilmesi
Kamu alanları ve özel alanlarda, bütün kadınlara ve kız çocuklarına yönelik, kadın ticareti, cinsel ve her türlü istismarı da kapsayan şiddetin her türünün ortadan kaldırılması
Çocuk evliliği, erken yaşta zorla evlendirilme ve kadın sünneti gibi bütün zararlı uygulamaların ortadan kaldırılması
Ücretsiz bakım ve ev işlerinin kamu hizmetleri, altyapı ve sosyal koruma politikalarının sağlanması ve hane ve aile içinde sorumluluğun ulusal açıdan uygun bir biçimde paylaşılmasının geliştirilmesi yoluyla tanınması ve değer görmesi
Kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın karar verme süreçlerine tam ve etkin bir biçimde katılımlarının ve kadınlara karar verme mekanizmalarında, her düzeyde lider olabilmeleri için eşit fırsatlar tanınmasının güvence altına alınması
Cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarına evrensel erişimin sağlanması
Kadınların ekonomik kaynaklara ulaşma, toprak ve diğer mülk türlerine sahip olma ve üzerlerinde kontrol kurabilme, finansal hizmetler, miras ve doğal kaynaklara erişimleri gibi konularda ulusal yasalara uygun olarak eşit haklara sahip olmaları için reformlar yapılması
Kadınların güçlenmelerinin ilerletilmesi için özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri olmak üzere etkinleştirme teknolojisinin kullanımının geliştirilmesi
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilerletilmesi ve kadınların ve kız çocuklarının her düzeyde güçlenmeleri için sağlam politikaların ve yasal olarak uygulanabilir mevzuatların kabul edilmesi ve güçlendirilmesi
eylem planın hazır mı? ✊
küresel amaçlar için sen neler yapabilirsin?
Bu küresel hedeflere katkıda bulunmak için neler yapabileceğini merak ediyorsan şu basit adımlarla başlayabilirsin:
Sadece beğenme, paylaş. Eğer toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili enteresan bir sosyal medya paylaşımı görürsen onu kendi hesabında paylaş, böylece senin ağındaki arkadaşların da o paylaşımı görmüş olurlar.
Çevrimiçi zorbaları şikayet et. İnternette yorumlarda veya sohbet odasında taciz ya da sataşma fark edersen bunu gerekli yerlere bildir.
İşyerinde, okulda ya da bulunduğun ortamlarda gördüğün her türden ayrımcılığa karşı ses çıkar. Herkes etnik kökeni, cinsel kimliği, sosyal statüsü ve fiziksel becerileri fark etmeksizin eşittir.
Kadınlar, erkeklere kıyasla, aynı işte, yüzde 10 ila 30 daha az kazanıyor. Gelir eşitsizliği her yerde. Eşit işe eşit ücret için desteğini göster.
İşyerindeki, okulundaki ya da bulunduğun yerdeki herkesin sağlık hizmetlerine erişimi var mı? Haklarını öğren. Eşitsizliğe karşı savaş.
Sürekli olarak yeniliklerden haberdar ol. Yerel haberleri ve Küresel Amaçları internet üzerinden ve @GlobalGoalsUN ya da @kureselamaclar sosyal medya hesaplarından takip edebilirsin.
Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mücadele hakkında bir görüş ya da deneyimin var mı? Anonim bir şekilde tabukamu’ya anlatmak ister misin?
Bizi sosyal medyada takip ediyor musun?: Instagram 🎞 TikTok 🪩 Twitter 🦩