Okuma süresi: 6 dakika
Selam! Onay, ilişkilerin olmazsa olmazı ve partnerlerin kendilerini bir ilişkide güvende ve rahat hissedebilmeleri için bir gereklilik. Ama bazen partnerlerden biri veya tümü, örneğin bir cinsel davranışa onay verdikten sonra kendilerini kötü hissedebilir veya bu seçimden pişmanlık duyabilirler. Bu haftaki sayımızı böyle durumlarda neler yapılabilir sorusuna ayırdık. Hazırsan başlıyoruz!
bu sayıda neler var?
📔 tabukamu sözlük: Bu haftanın konuları özelinde sözlüğümüzü aralıyoruz.
👌 onay nedir ve ne değildir?: Bir cinsel davranış sonrasındaki hislerin neler olduğunu değerlendirmeden önce, onayın gerçekten olup olmadığını anlamak önemlidir diyoruz.
🤔 onay verdiğim bir cinsel davranış sonrasında kendimi kötü hissedersem?: Cinsel davranışlar sırasında ve sonrasında ruh halini etkileyen çeşitli durumlar olabilir diyoruz ve bunların neler olabileceğini senin için özetliyoruz.
💬 cinsel davranış sonrasında iletişim kurmak: Cinsel davranış öncesinde veya sırasında partnerinle konuşamamış olabilirsin, ama konuşmak için geç değil! Davranış sonrasında iletişim kurmak istersen dikkat edebileceklerinden bahsediyoruz.
☕️ deneyimlendikçe demleniyoruz: Onay sonrasında pişman olmaya ya da kendini kötü hissetmeye dair bir deneyimin var mı? Anonim bir şekilde tabukamu’yla paylaşmak ister misin? Detaylar aşağıda!
daha güvenli seks: Partnerlerin kendilerini rahat ve iyi hissettiği, karşılıklı onayın olduğu, cinsel yolla aktarılabilen enfeksiyonlar ve planlanmayan gebelik ihtimaline yönelik korunma yöntemlerinin kullanıldığı ya da bunların tamamına yönelik çaba sarf edilen cinsel ilişkileri tanımlar.
flört: İnsanlar arasında karşılıklı ve çekime dayanan, sözlü, yazılı, bedensel veya cinsel etkileşim ve iletişim içerebilen bir ilişki türü.
onay: Belli bir fiziksel/cinsel davranışı özgür iradeyle, sözlü olarak veya beden diliyle onaylamak yani kabul etmek anlamına gelir.
onay inşası: Kişinin onay vermediği herhangi bir davranış için verdiği “hayır”ı “evet”e çevirmek için kullanılan; duygusal baskının kullanıldığı yöntemlerdir.
onay kapasitesi: Bir insanın onay gerektiren bir durumun koşullarını anlayabilecek ve buna yönelik karar alabilecek bilinç ve kapasiteye sahip olduğunu tanımlar.
onay nedir ve ne değildir? 👌
Bir cinsel davranış sonrasındaki hislerin neler olduğunu değerlendirmeden önce, onayın gerçekten olup olmadığını anlamak önemlidir. Onay, bir ‘hayır’ veya ‘evet’ten daha fazlasıdır; bir davranışın başından sonuna kadar her anına yayılan sözlü ve sözsüz iletişimin tümüdür. Onayın olmadığı ilişkiler partnerlere zarar verir ve kendilerini kötü hissetmelerine sebep olur. Bu yüzden onayın şu özelliklerine dikkat edebilirsin. Onay,
Spesifiktir: Onay tek seferliktir ve o anki davranışa özeldir. Bir kez onay almak, hep onay almak anlamına gelmez.
İstekli şekilde verilir: Onay sadece bir davranışı kabul etmek değil, onu yapmaya istekli olmaktır. Sessiz kalmak veya kararsızlık göstermek, onay değildir.
Manipülasyon içermez: Onay söz konusu olduğunda açık iletişim önemlidir. Onay şeffaftır. Manipülasyon, yalan, ısrar veya ikna gibi onay inşası yöntemlerini içermez.
İradeyle verilir: Onay, özgürce ve kişisel iradeyle verildiğinde geçerlidir. Baskı altında ya da bilincin alkol, ilaç, hastalık gibi sebeplerden etkilendiği durumlarda onay geçerli olmaz.
Tekrar geri alınabilir: Onay verilebilir, geri alınabilir. Onay verdiğin bir davranışı istediğin zaman durdurabilirsin ya da o davranıştan vazgeçebilirsin.
onay verdiğim bir cinsel davranış sonrasında kendimi kötü hissedersem? 🤔
Onay, ilişkilerin temel taşıdır. Ama bir ilişkide onay olması tek başına nasıl hissedeceğimizi belirlemez. Duygular çeşitli durumlardan etkilenebilir. Senin için bu durumları ve bu durumlarda neler yapabileceğini şöyle özetledik:
kararlar: Bazen, bir cinsel davranış öncesinde kendini ne kadar hazır ve istekli hissettiğini çok düşünmeyebilir ve acele kararlar alabilirsin. Bu tarz durumlar sonrasında kendini kötü hissedebilir ve istediğin şeyin bu olmadığını fark edebilirsin. Cinsel davranışlar söz konusu olduğunda acele etmemek ve kendini belli bir şekilde davranmak konusunda baskı altında hissetmemek önemlidir.
değerler: Bazen, partnerli bir cinsel davranış öncesinde dürtülerinin ve isteklerinin sesini daha baskın şekilde duyabilirsin. Ancak cinsel davranış sonrasında bunun değerlerine uygun olmadığını düşünüyorsan kendini kötü hissedebilirsin. Bu yüzden cinsel davranış öncesinde, kişisel ve toplumsal değerler, dürtüler, duygular, akranlar ve mantık gibi kararlarımızı etkileyebilecek çeşitli boyutları birlikte değerlendirebilmek önemlidir.
beklentiler: Bazen cinsel ilişkiler, öncesinde sahip olunan beklentiler sebebiyle hayal edildiği gibi deneyimlenmez. Örneğin, cinsel ilişkinin mutlaka belirli pozisyonları içereceğini, büyük bir cinsel haz vereceğini ve her anının büyüleyici bir şekilde deneyimleneceğini hayal etmiş olabilirsin. Ama bazen, ilişkinin sonrasında o anı, bu şekilde yaşamadığını fark edebilirsin. İlişki sonrasında bir durum değerlendirmesi yapmak, beklentilerinin neler olduğunu yeniden gözden geçirmeye yarayabilir.
iletişim: Bazen, yeni bir cinsel partnerle birlikteyken ya da ilk kez partnerli bir cinsel davranış deneyimlediğinde kendini biraz çekingen hissedebilirsin. O insanla yapmaktan hoşlandığın şeylerin neler olduğunu keşfetmek ya da keşfettiklerini ifade etmek için zamana ihtiyaç duyabilirsin. Bu sırada onay vermiş olsan bile, tatmin edici bir ilişki yaşamadığını hissedebilir ve pişman olabilirsin. Bu tarz durumlara karşı yapabileceklerinden aşağıda bahsediyoruz, okumaya devam et!
cinsel davranış sonrasında iletişim kurmak 💬
konuşmak için geç değil!
Partnerli bir cinsel davranıştan sonra geriye dönük olarak bu anın senin için nasıl geçtiğini, ne anlam ifade ettiğini, hangi davranışlardan keyif alıp hangisinden hoşlanmadığını ve partnerinin verdiği tepkileri nasıl algıladığını değerlendirebilirsin. Bunu istersen tek başına veya karşılıklı istenirse partnerinle birlikte yapabilirsin.
Cinsel ilişkiden önce veya ilişki sırasında bazı şeyleri söylemekten çekinmiş veya daha sonraya ertelemiş olabilirsin. Cinsel ilişkiden sonra partnerine bu anın senin için nasıl geçtiğini, nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını söyleyebilirsin. Konuşmak için geç değil!
Cinsel ilişki anını partnerinle birlikte deneyimlersin, ama herkesin bunu algılama ve yorumlama biçimi farklıdır. İlişki sonrasındaki hisleriniz çeşitli olabilir.
İnsanların cinsel ilişkiye atfettiği anlam farklıdır. Bazıları için bu duygusal bir davranışken bazıları için daha çok cinsel bir deneyimdir. Cinsel ilişki sonrasında hisler ve beklentiler değişebilir, ama cinsel ilişki yaşamak her zaman sevgili olunduğu anlamına gelmez. Nasıl bir ilişki türü istiyorsan, bunu partnerinle ilişkiden önce ve sonra konuşabilirsin.
Bir partnerle bir kez cinsel ilişki deneyimlemek, bunun mutlaka tekrar yaşanacağı anlamına gelmez. Tekrar edeceğini varsaymak yerine partnerine ne istediğini sorabilir, onayı ve isteği olup olmadığını öğrenebilirsin.
Onay sonrasında pişman olmaya ya da kendini kötü hissetmeye dair bir deneyimin var mı? Anonim bir şekilde tabukamu’ya anlatmak ister misin?
Bizi sosyal medyada takip ediyor musun?: Instagram 🎞 TikTok 🪩 Twitter 🦩