Okuma süresi: 6 dakika
Selam! Eylül ayının gelişiyle okulların yeni dönemi de başladı. Bu sayımızda okuldaki ilişkilerine odaklanıyoruz. Eylül ayı boyunca çıkaracağımız sayıları, 4 Eylül Dünya Cinsel Sağlık Günü’nün bu yılki teması olan ‘pozitif ilişkiler’in farklı boyutlarına ayıracağımızı söylemiştik. Bu sayıda okuldaki ilişkilerini nasıl daha güvenli ve pozitif bir şekilde yaşayabileceğin konusunu ele alıyoruz.
bu sayıda neler var?
📔 tabukamu sözlük: Bu haftanın konuları özelinde sözlüğümüzü aralıyoruz.
❇️ okulun yeni döneminde pozitif ilişkiler: Bu yeni dönemde de tabukamu olarak yanındayız ve pozitif ilişkilerini desteklemeye devam ediyoruz diyoruz.
🤔 ya okulda eski sevgilimle ya da karşılaşmak istemediğim bir arkadaşımla karşılaşırsam?: Bu tarz durumlarda kendini güvende hissetmen için değerlendirebileceklerinden bahsediyor, kişisel sınırların önemini vurguluyoruz.
🌱 ilişkilerini keyifli ve güvenli bir şekilde yaşayabilmen için 7 öneri: Yeni dönemde bu 7 öneriyi yanından ayırmamanı, kafan karıştıkça çıkarıp danışmanı tavsiye ediyoruz.
☕️ deneyimlendikçe demleniyoruz: Yeni okul döneminin başlamasının ilişkilerin üzerindeki etkisine dair bir deneyimin var mı? Anonim bir şekilde tabukamu’yla paylaşmak ister misin? Detaylar aşağıda!
güvenli alanlar: İnsanların içlerinde kendilerini güvende, kapsanmış ve rahat hissettiği alanları tanımlar. Bu alanlarda insanlar çeşitlilikleriyle bir arada var olabilir ve kendilerini ifade edebilirler.
güvensiz ilişki: Partnerlerden birinin veya tümünün kendini güvende hissetmediği, kontrol etme girişimleri içeren ilişkiler.
ilişki: Arkadaşlar, aile, partnerler, öğretmenler, komşular veya çevremizdeki diğer insanlarla kurabileceğimiz, yakınlık türü ve biçimi birbirinden farklı olan bağlar.
kişisel sınırlar: İlişkilerimizde kendimizi daha rahat, güvenli ve iyi hissetmek, hoşlandığımız ve hoşlanmadığımız şeyleri belirtmek için çizdiğimiz sınırlardır.
onay: Belli bir fiziksel/cinsel davranışı özgür iradeyle, sözlü olarak veya beden diliyle onaylamak yani kabul etmek anlamına gelir.
okulun yeni döneminde pozitif ilişkiler ❇️
Okul, çeşitli görüşlerden ve deneyimlerden insanlarla birlikte olduğumuz, ilişki kurduğumuz ve öğrendiğimiz bir eğitim ve sosyalleşme alanı. Okul kocaman bir kampüs olabileceği gibi bazen küçük bir bina da olabilir. Birçok insanla tanışabileceğimiz bir yer olabileceği gibi bazen yalnızca dersler sırasında gördüğümüz insanlarla bulunduğumuz bir yer de olabilir. Okul, içinde hem hoşlandığımız hem de hoşlanmadığımız insanlarla karşılaşabileceğimiz bir yer olabilir.
Okul, vaktinin önemli bir kısmını geçirdiğin bir yer olabilir. Bu yüzden kendini okulda iyi hissetmen ve ilişkilerini sağlıklı ve güvenli bir şekilde deneyimleyebilmen önemlidir. tabukamu olarak bu yıl da yeni dönemi seninle birlikte karşılıyor, pozitif ilişkiler için önerilerimizi seninle paylaşıyoruz.
ya okulda eski sevgilimle ya da karşılaşmak istemediğim bir arkadaşımla karşılaşırsam? 🤔
Hayatımızın diğer alanlarında olduğu gibi okulda da arkadaş veya partner ilişkileri kurabiliriz. Bu ilişkiler devam edebilir veya etmeyebilir. İlişkilerin devam ettiği durumda bu insanlarla karşılaşmak mutlu ve iyi hissetmeni sağlayabilirken, bittiği durumda onlarla karşılaşma ihtimalinden çekinebilirsin. Böyle bir durumda nasıl davranabileceğin konusunda kafa karışıklığı yaşıyorsan şunları düşünebilirsin:
İlişkilerin bitme şekilleri birbirinden farklıdır: Bazı ilişkiler kabulleniş ve karşılıklı anlayış hisleri ile sonlanır. Bazıları ise hayal kırıklığı, mutsuzluk veya öfke gibi hislerle biter. Hangi duyguları hissettiğine bağlı olarak karşılaşma anında nasıl davranmak istediğini önceden düşünebilirsin. İlişkiler devam etmese bile insanlar saygı çerçevesinde ve birbirleri ile etkileşim halinde bulunmadan aynı ortamda bulunabilirler.
İlişki kurmak istemediğin insanlarla fiziksel olarak karşılaşmak duygusal olarak yorucu bir eylem olabilir. Ama bu durumun seni olumsuz etkileme ihtimalini azaltmak için kişisel sınırlarını daha net çizmeyi deneyebilirsin. Bu, o insanlarla etkileşim yaratacak söz ve davranışlarda bulunmamayı, kendi gündemine odaklanmayı içerebilir.
Bazı güvensiz ilişkiler sonlandıklarında, o insanlarla aynı fiziksel ortamda bulunmak güvensiz hissetmeye devam etmene sebep olabilir. Bu durumda bunu, okulda güvendiğin bir arkadaşın, rehber öğretmenin gibi bir insanla konuşabilir, destek isteyebilirsin. İstersen bir güvenlik planı hazırlayabilir ve güvensiz durumların yaşanma ihtimaline karşı kendine bir yol haritası çizebilirsin.
tabukamu’nun Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin Ne Var Ne Yok?! Gençlik Programı ile iş birliğinde hazırladığı güvenlik planlarından faydalanabilirsin:
ilişkilerini keyifli ve güvenli bir şekilde yaşayabilmen için 7 öneri 🌱
1- Sınır çizmeyi pratik edebilirsin. Sınır çizmek, insanlarla olan ilişkilerimizde hoşlandığımız ve hoşlanmadığımız şeyleri, bize nasıl davranılmasını istediğimizi anlamamıza ve ifade etmemize destek olur. Sağlıklı sınırlar ne çok esnek ne çok katıdır. Bu da bizi yeni deneyimlere açık hale getirirken, değerlerimizle örtüşmeyen deneyimlere ‘hayır’ diyebilmemizi sağlar.
2- Değerlerin çeşitli olduğunu hatırlayabilirsin. Aynı okulda, aynı dersleri aldığın ya da aynı ortamda vakit geçirdiğin insanlarla her zaman aynı düşünce ve değerlere sahip olmak zorunda değilsin. Herkesin içinde büyüdüğü aile, ev ve mahalle farklı. Bunun bir sonucu olarak herkes farklı kültürel, dini ve kişisel değerleri benimseyebilir. Bu değerlerden biri diğerinden daha üstün ya da önemli değil. Bu dönemler bir yandan kendi değerlerinin neler olduğunu ve bunların senin için neden önemli olduğunu anlamaya çalıştığın, bir yandan da senden çok farklı değerlere sahip insanlarla bolca ortak alan paylaştığın dönemler. Çeşitlilikler içinde olman kendin olamayacağın anlamına gelmez.
3- Her şeye “evet” demek zorunda olmadığını unutma. Bazen yeni bir ortama girdiğinde bir şeyleri kaçırmaktan ya da insanlarda kötü bir izlenim oluşturmaktan korkabilirsin. Özellikle konu ilişkiler ve cinsellik olduğunda bazen “hayır” demekten çekinebilirsin. Bir teklife “hayır” demek sıkıcı ya da sıkıntılı olmak anlamına gelmez. Yapmak istemediğin ya da rahat hissetmediğin tüm davranışlara “hayır” demekte özgürsün.
4- Onaysız olmaz. Girdiğin ortamlarda, insanlarla kurduğun ilişki türü ne olursa olsun onayın önemli olduğunu unutma. Onay, güvenli bir ortamda, karşılıklı istek ve ihtiyaçlarımızı dile getirebilmemizi sağlayan düzenli bir iletişimin sağlanmasıyla olur.
5- Kendi ilgi alanlarını keşfedebilirsin. Okullarda farklı ilgi alanlarına yönelik kulüpler ve gruplar olabilir. Arkadaş grubun veya varsa partnerinle aynı sosyal ortamlara dahil olmak zorunda değilsiniz. İlgi alanlarınız farklı olabilir ve farklı aktivitelerde bulunabilirsiniz.
6- Güvenli alanlar oluşturmaya katkıda bulunabilirsin. Okul bir eğitim alanı olduğu kadar var olma, sosyalleşme ve ifade alanı. İnsanlar fikirlerini ve kimliklerini burada çeşitli şekillerde yaşayabilir ve ifade edebilir. Sen de cinsel kimlik, etnik köken, dil, din, kültür ve benzerine dair çeşitliliklerin saygı ve güven çerçevesinde birlikte var olabilmesi için ayrımcılık, nefret ve şiddet içermeyen ifadeler kullanmaya dikkat edebilirsin.
7- Destek isteyebileceğin yerler ve insanlar var. Okulunda zor bir anında destek isteyebileceğin arkadaşların, öğretmenlerin, rehberlik ve danışmanlık birimi, sağlık birimi, öğrenci kulüpleri, öğrenci işleri servisi ya da dayanışma ağları olabilir. Bu yerlerin ve insanların kimler olduğunu keşfetmekten çekinme.
Yeni okul döneminin başlamasının ilişkilerin üzerindeki etkisine dair bir deneyimin var mı? Anonim bir şekilde tabukamu’ya anlatmak ister misin?
Bizi sosyal medyada takip ediyor musun?: Instagram 🎞 TikTok 🪩 Twitter 🦩