modül 4: cinsel kimlik
cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet ve kimlik temelli haklar
18 yaşından büyük olduğumu beyan ediyorum. Yasal uyarı metnini okumak için tıklayınız.
Merhaba! tabukamu olarak OKEY’in desteğiyle hazırladığımız eğitimimizin 4. haftasına, Cinsel Kimlik modülüne hoş geldin. 🚀🚀🚀 Eğitimimiz hakkında genel bilgiyi burada bulabilirsin.
Her modülde olacağı gibi bu ilk modülde de videolu ve yazılı anlatımlar, çalışma kağıtları, ek kaynaklar ve en sonda bilgilerini test etmen için hazırladığımız bir test bulacaksın. Modülü sonuna kadar takip etmeni tavsiye eder, keyifli bir eğitim deneyimi dileriz.
✏️ Çalışma kağıtları - renkli indir
✏️ Çalışma kağıtları - siyah & beyaz indir
Bölüm 1: Cinsel kimlik
Bu modülde cinsel kimliğimizi oluşturan cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet hakkında konuşacağız. Bu kavramları daha iyi tanıdıktan sonra, toplumsal cinsiyete ve cinselliğe dayalı şiddetin nasıl ortaya çıkabileceğine ve bu şiddetle mücadele etmek için eşitlikçi bir iletişimi nasıl sağlayabileceğimize odaklanacağız.
Bölüm 2: Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddet
Cinsel kimliğe dair birçok tanımdan bahsettik. Bu kavramlardan toplumsal cinsiyet ile alakalı başka bir kavramdan, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddeti ele alacağız.
Cinsel kimlik çeşitlilikleri ve toplum
Cinsel kimlikler, bedenler, cinsel varoluşlar ve cinselliğe dair her şey, tüm insanlarda çeşitlidir ve bu normaldir. Ancak toplumlar bazen belli varoluşları, ifadeleri ve davranışları tek “doğru” ya da tek “normal” olarak kabul edebilirler. Bu durum,
Çeşitliliklerin yok sayılmasına,
İnsanların kendilerini yanlış, eksik ya da değersiz hissetmesine,
Çeşitli ayrımcılıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddet hangi şekillerde ortaya çıkabilir?
Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Örneğin:
Ayrımcılık, bir insanın veya grubun cinsel kimliğe dayandırılarak ayrıştırılması, dışlanması veya marjinalleştirilmesi.
Hak ihlalleri, bir insanın veya grubun, cinsel kimliğe dayandırılarak, eğitim, barınma, sağlık, çalışma, cinsellik ve benzeri haklarının ve özgürlüklerinin kısıtlanması, engellenmesi.
Nefret söylemi, bir insanın veya grubun, cinsel kimliğe dayandırılarak, nefret içeren söylem ve ifadelere maruz bırakılması.
Nefret suçu, bir insanın veya grubun, cinsel kimliğe dayandırılarak, nefret içeren davranışların sebep olduğu şiddet davranışlarına maruz bırakılması.
LGBTİ+fobi, bir insanın veya grubun, lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks, kuir, aseksüel ya da geleneksel cinsiyet rolleri dışında başka bir kimliğe ait hissetmesine dayanarak, korku, aşağılama ve dışlama içeren fobik söylem ve davranışlara maruz bırakılması.
Şiddet, bir insanın veya grubun, cinsel kimliğe dayandırılarak, fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik veya dijital şiddete maruz bırakılması.
Sözde “onarım terapisi”
Bir diğer şiddet yöntemi de “onarım terapisi” olarak da bilinen ve gerçek bir terapi olmayan müdahaleleri kapsar. “Onarım terapisi” heteroseksüel ve cisgender olmayan ya da olmadığı varsayılan insanları çeşitli yöntemlerle değiştirmeye çalışan bir dizi uygulamayı kapsar. Bu uygulamalar heteroseksüelliği cinselliğin tek normal ve doğru şekli olarak kabul eder. Çeşitli cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimlerin anormal, yanlış, hastalık ve sapkınlık olduğunu ve terapi yoluyla değiştirilebileceklerini savunur. Bu açıdan özellikle LGBTİ+’ları hedef alır.
“Onarım terapisi”, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya ifadesini değiştirme çabalarının en uç noktası olarak da kabul edilir. Bu çabalar heteroseksüellik dışında kalan davranış ve deneyimleri reddeden heteronormatif bir düşünce yapısından kaynaklanır. Bilimsel değildirler ve insanların kimliğine, varoluş biçimlerine ve ruh sağlıklarına zarar verirler. Bir insanın cinsiyet kimliği, ifadesi ve cinsel yönelimi bu müdahaleler ile değiştirilemez; bunların herkeste çeşitlilik göstermesi normaldir.
Bölüm 3: Kapsayıcı, saygılı ve eşit bir toplum
Ayrımcılık ve şiddet türlerinin neler olabileceğini ve karşımıza nasıl çıkabileceğini inceledik. Peki bu konular hakkında neler yapabiliriz?
Bölüm 4: Şiddetle Mücadelede Haklarım
Yasaların koruyucu özelliği var, fakat ayrımcılık ve şiddete maruz bırakılma durumlarında neler yapılabilir? Şiddet Önleme Merkezleri (ŞÖNİM) bu konuda bilgi ve destek alabileceğiniz yerler. Baroların Kadın Hakları Merkezleri özellikle büyük şehirlerde bu alanda çok aktif çalışmalar yürütüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ALO 183 hattı Türkçe, Arapça ve Kürtçe bilen personeli ile 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına kimliğinizi gizleme imkanı da yer alır şekilde e-devlet üzerinden ihmal, istismar ve şiddet vakaları veya töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için ihbarlarda bulunmak da mümkün.
Bunlara ek olarak, şiddet ve ayrımcılık durumlarında:
Güvendiğin birine danışabilirsin: Yaşadıklarını anlatmak, seni dinleyecek ve destek verecek birine ulaşmak iyi gelebilir. Bir arkadaş, aile üyesi ya da güvendiğin bir yetişkin, seni yönlendirebilir ve yanında olduğunu hissettirebilir.
İhbar etmek veya etmemek senin kararın: Şiddet karşısında ihbarda bulunmak isteyip istemediğine karar vermek senin elinde. Eğer kendini güvende hissetmiyorsan, bu adımı atmak zorunda değilsin. Güvende hissettiğinde yapacağın her hareket senin seçimindir.
Duygusal destek alabilirsin: Şiddet yaşamak veya tanık olmak duygusal anlamda zor bir deneyim olabilir. Kendine zaman tanıyabilir ve gerektiğinde bir uzmandan destek almayı düşünebilirsin. Bu süreçte duygusal ve ruhsal sağlığını korumak önemlidir.
Dayanışma ağlarına katılabilirsin: Vakıf, dernekler gibi destek sağlayan gruplara, paylaşım gruplarına ve sivil toplum örgütlerine ulaşabilir, şiddetle mücadelede yalnız olmadığını hissedebilirsin. Desteklendiğini hissettiğin bir topluluğun parçası olmak deneyimlerini paylaşmana olanak tanır.
Kendi güvenli alanını yaratabilirsin: Kendini iyi hissettiğin, rahat ve güvende olduğun alanlar bulmak sana iyi gelebilir. Bu alanlarda şiddetle mücadele yollarını araştırabilir ve ihtiyaç duyduğunda dinleneceğin bir yer yaratabilirsin.
Seni güçlendiren içerikler bulabilirsin: Şiddetle mücadele, sınır koyma ve kişisel güvenlik gibi konularda içerikler keşfetmek, daha güçlü ve güvende hissetmene destek olabilir. Okuma materyalleri, videolar, podcastlar veya diğer güvenilir dijital kaynaklardan güç alabilirsin.
📣 Eğitimin birinci modülde Cinsel Haklar bölümünü incelemediysen buradan inceleyebilirsin. Bolca okuma, podcast ve kaynak önerimiz var.
Dördüncü modülün sonuna geldik. Modülü sonuna kadar takip ettiğin için teşekkürler. Şimdi bu modülde öğrendiklerini test etmek ve bilgilerini pekiştirmek için aşağıdaki testi çözmeyi unutma.
Kütüphane
✏️ Çalışma kağıtları - renkli indir
✏️ Çalışma kağıtları - siyah & beyaz indir
💻 tabukamu x İnter Dayanışma: interseks
Diğer modüller
1. Modül. İnsan Cinselliği: Cinsellik, Seks-Pozitiflik, Cinsel Haklar
3. Modül. Cinsel Tepki: Haz, İstek ve Uyarılma
4. Modül. Cinsel Kimlik: Cinsiyet Kimliği, Cinsel Yönelim ve Toplumsal Cinsiyet
5. Modül. Cinsel Yolla Aktarılabilen Enfeksiyonlar (CYAE) Aktarım ve Önleme
6. Modül. Korunma Yöntemleri: CYAE'den Korunma Yöntemleri ve Doğum Kontrolü
7. Modül. İlişkiler: Sınırlar, İletişim ve Onay
8. Modül. Cinsel İlişkiler ve Davranışlar: İlk Cinsel İlişki, Karar Verme, Yeni Deneyimler
Eğitim içerikleri uzmanlar tarafından ve OKEY’in katkılarıyla hazırlanmıştır. Sorularınız varsa bize selam@tabukamu.com adresinden ulaşabilirsiniz.