Bir aşının seni veya sevdiğin birini ileride rahim ağzı kanserinden veya bazı diğer kanserlerden koruyabileceğini bilseydin aşı olur olur muydun?
Ocak ayı, Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı olarak da biliniyor. Serviks kanseri, bazı HPV türlerinin sebep olabileceği bir kanser türü. Bu yüzden bu sayıyı HPV ve HPV aşısı hakkındaki en güncel bilgileri seninle paylaşmaya ayırdık.
HPV, human papilloma virüsünün kısaltmasıdır. Cinsel yolla aktarılabilen enfeksiyona (CYAE) sebep olabilen çok yaygın bir virüstür. Partnerli cinsel davranış deneyimleyen insanların %80’inden fazlası hayatlarında en az bir kez genital HPV’den etkilenir. HPV enfeksiyonu bir partnerde virüsün var olduğu durumlarda; genital organlar ve çevresiyle temas, oral, anal, vajinal ilişki ve seks oyuncaklarının paylaşımı yoluyla aktarılabilir. Diğer cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlar gibi HPV’nin de bazen belirtisi olmaz. Virüs, belirti olmadığında da aktarılabilir. 100'den fazla HPV türü vardır ve bunların yaklaşık 40'ı genital bölgeyi etkiler.
Ama iyi bir haberimiz var: HPV aşısı olarak kendini koruyabilir ve başkalarını korumaya yardımcı olabilirsin. Rahim ağzı ve anal kanserlerin büyük çoğunluğuna neden olan HPV türlerine karşı HPV aşısı koruma sağlar. Yani HPV aşısı kansere karşı koruyan bir aşıdır! Ayrıca daha az görülen ağız ve boğaz, penis, vajina ve vulva kanserlerine karşı da korur ve HPV enfeksiyonunun başkalarına aktarılmasını önlemeye yardımcı olur.
🗓️ HPV aşısını ne zaman yaptırmalıyım?
HPV aşısı en erken 9 yaşından itibaren ve ideal olarak 11-12 yaş aralığında uygulanmalıdır. Aşının etkin koruması için en geç 26 yaşına kadar yapılması tavsiye edilir. Ama bu yaştan sonra da aşı yaptırmak mümkündür. Çünkü HPV’nin çok fazla çeşidi vardır ve vücut 26 yaşına kadar bazılarıyla karşılaşmış olabilir; ama hepsine karşı bağışıklık geliştirmiş olması düşük bir ihtimaldir.
🧐 HPV aşısını nerede yaptırabilirim?
HPV aşısı hastaneler ve sağlık ocaklarında uygulanabilir. Aşı, eczanelerden reçetesiz şekilde satın alınabilir. Ancak uygulanması için bir uzman muayenesinden geçmek ve reçete almak gerekir. Danıştığın uzmandan ücretsiz aşı uygulamaları hakkında bilgi alabilir, mevcutsa ve erişebileceğin bir yerdeyse bu hizmetten ücretsiz şekilde de faydalanabilirsin.
💉 HPV aşısı nasıl yapılır?
Türkiye’de üç doz şeklinde uygulanan Gardasil 9 isimli aşı vardır. Gardasil 9, HPV’nin 9 türüne karşı koruma sağlar. Önce seçilen bir tarihte birinci doz, 2 ay sonrasında ikinci doz uygulanır. Üçüncü doz, birinci dozdan 6 ay sonra uygulanır. Bu üç dozun hepsi 1 yıl içinde yapılmalıdır.
👥 HPV aşısını kimler yaptırabilir?
Cinsel kimliğinden ve partnerli cinsel davranışlarda bulunup bulunmadığından bağımsız olarak her insan aşı yaptırabilir. HPV aşısı güvenlidir ve bir sağlık hakkıdır. Bununla birlikte aşı, HPV aşısında kullanılan maddelere karşı hayati risk içeren alerjileri olanlara ve hamile insanlara önerilmez.
🧪 Pap Smear testi ne işe yarar?
Pap testi için vajina veya rahim ağzından akıntı örneği alınır. Alınan örnekte HPV’nin sebep olabileceği hücresel herhangi bir değişiklik olup olmadığı incelenir. Pap testi ile birlikte HPV tiplendirmesi testi de uygulanabilir. Bu testin amacı varsa HPV tipini ve kanser ihtimalini belirlemektir. Daha fazlası için:
Olur