Okuma süresi: 7 dakika
Selam! Yaz ayları bazılarımızın denize gidebildiği aylar da oluyor. Peki denize gidilen günler regl dönemiyle çakışırsa ne oluyor? Merak etme, korkulacak hiçbir şey olmuyor diyoruz ve soğuk sulara atlarcasına sayımızın içine atlıyoruz.
bu sayıda neler var?
📔 tabukamu sözlük: Bu haftanın konuları özelinde sözlüğümüzü aralıyoruz.
🐬 denizde hangi regl ürününü kullanabilirsin?: Denize gidince regl olmak, denize girmeye bir engel değildir diyor ve ne tür seçeneklerin olduğunu paylaşıyoruz.
🗓 regl geciktirici ilaç nedir ve nasıl kullanılır?: Regl geciktirici ilaçlar, doğum kontrol hapları ve vajinal halkalara, regl dönemi takvimi bakımından hızlı bir bakış atıyoruz.
👀 deniz tatilinde regl olanlar ne söylüyor?: Mayıs 2021’de yayınlanan Regl Hikayeleri için toplanan 1500’den fazla hikayenin bazılarında regl döneminde denize girmekle ilgili düşünceler ve anıların paylaşıldığını gördük. Senin için paylaşıyoruz!
☕️ deneyimlendikçe demleniyoruz: Denize gittiğin bir zaman regl olmakla ilgili bir deneyimin var mı? Anonim bir şekilde tabukamu’yla paylaşmak ister misin? Detaylar aşağıda!
doğum kontrol yöntemi: Planlı gebeliklerin gerçekleşmesi ya da istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için kullanılan yöntemlerin tümü.
regl dönemi: Bir insanın regl olduğu günlerin tamamını kapsar (mesela 30 günde bir 5 gün boyunca regl oluyorsa bu 5 güne regl dönemi denir).
regl sıvısı: Regl dönemi sırasında vajinadan geçerek vücuttan dışarı çıkan, içinde kan, su ve dokular olan, kırmızı-kahverengimsi tonlarda olabilen sıvıdır.
regl ürünü: Regl dönemlerinde kullanılabilen hijyenik ped, tampon, regl kabı gibi ürünlerdir. Amaçları regl sıvısını muhafaza ederek sıvının vajinanın veya iç çamaşırının dışına çıkmasını engellemektir.
vajinal halka: Hormon içeren ve vajina içine yerleştirilerek kullanılan ince halka şeklindeki bir doğum kontrol yöntemidir. Vajinal halka, vajinada yaklaşık üç hafta kalır; içerdiği hormonlar bu sürede yumurtlamayı ve böylece gebeliği önler. Halka daha sonra çıkarılır ve regl gerçekleşir. Kullanıma devam etmek istenirse yeni bir halka takılır.
denizde hangi regl ürününü kullanabilirsin? 🐬
seçenekleri senin için derledik
Denize gidişinin regl dönemine denk gelmesi, denize giremeyeceğin ya da girmemen gerektiği anlamına gelmez. İstersen denize gireceğin anlarda regl sıvısını muhafaza edilebilecek regl ürünlerini deneyebilirsin.
☁️ tampon: Tamponlar vajinaya yerleştirilerek kullanılır ve regl sıvısını emerek vajina dışına çıkmasını engeller. Tampon tek kullanımlık bir üründür ve her 3-4 saatte bir değiştirilmesi önerilir. Tamponların, düz tamponlar ve aplikatörlü tamponlar şeklinde iki çeşidi olduğunu görmüş olabilirsin. Bunların farkı şudur: Düz tamponları vajinanın içine parmaklarınla iterek kendin yerleştirmen gerekir, aplikatörlü tamponlarda ise aplikatörü, tamponu vajinanın içine yerleştirmek için ittirmek için kullanmalısın.
🪣 regl kabı: Regl kapları, vajinaya yerleştirilerek kullanılır ve regl sıvısını haznesinde biriktirerek vajina dışına çıkmasını engeller. Kabın her 8-12 saatte bir değiştirilmesi önerilir. Regl dönemindeki ilk kullanımdan önce ve son kullanımdan sonra, regl kabının kullanım önerilerine göre sterilize edilmesi gerekir.
🛸 regl diski: Regl kapları gibi, vajinaya yerleştirilerek kullanılır ve regl sıvısını haznesinde biriktirerek vajina dışına çıkmasını engeller. Regl kapları vajinal kanalda dururken, regl diskleri vajinal kanalın en sonundaki serviksin üzerini kaplayacak şekilde oturur ve regl kabına göre daha kısa ve daha geniştir. Regl diski vajina içindeyken vajinal birleşme yaşamak da mümkündür.
✳️ regl ürünü kullanmamak da bir seçenek :) Regl ürünü kullanmak bir zorunluluk değildir. Kendini bu konuda rahat hissediyorsan ya da regl sıvının yoğun olmadığını düşünüyorsan, regl ürünü kullanmadan denize girmeyi de deneyebilirsin.
regl geciktirici ilaç nedir ve nasıl kullanılır? 🗓
Regl döneminin denize gideceğin günlere denk geleceğini düşünüyor ve bu yüzden reglini ertelemek istiyor olabilirsin. Bunun için regl geciktirici ilaç kullanmayı deneyebilirsin.
Regl geciktirici ilaç, regl dönemini daha ileri bir zamana ötelemeyi ve böylece regl olmak istenmeyen günler için zaman kazanmayı sağlar. Bu ilaçları, regl döneminin tahmini başlama tarihinden 3-4 gün önce kullanmaya başlamalısın. Kaç gün boyunca kullanacağın ve günde kaç tane kullanman gerektiği gibi detayları, ilacı temin etmeden önce doktoruna veya temin ederken eczacıya sorabilirsin.
Regl geciktirici ilacı kullanmayı bıraktıktan sonra 3-4 gün içinde regl olunur. Regl geciktirici ilaç, bir doğum kontrol yöntemi değildir ve planlanmayan gebeliklere karşı koruma sağlamaz.
Doğum kontrol hapı ya da vajinal halka kullananlarınsa geciktirici ilaç almasına gerek yoktur, ara vermeden kullanılan yöntem kullanılmaya devam edilebilir. 21 günlük doğum kontrol hapı paketi kullananlar bir kutu bittikten sonraki 7 günlük arayı vermeden yeni bir kutuya başlayabilir. Hormonlu vajinal halka kullananlar da 3 haftalık sürenin sonunda halkayı çıkarıp yerine aynı gün yenisini takabilir.
deniz tatilinde regl olanlar ne söylüyor? 👀
Mayıs 2021’de yayınlanan Regl Hikayeleri için Şubat 2019 - Mayıs 2021 arasında 500’e yakın kişiden 1500’den fazla hikaye topladık. Bu hikayelerin bazılarında regl döneminde denize girmekle ilgili düşünceler ve anıların paylaşıldığını gördük. Senin için bazılarını tekrar paylaşırken, bir kez daha regl olmak denize girmeye bir engel değildir ama istemeyenler için de bu bir zorunluluk değildir diyoruz!
💦🩸 Bana polikistik over sendromu teşhisi konulduğunda 14 yaşındaydım. Aylarca regl olduğumu hatırlıyorum. Kıbrıs’ta yaşadığım bir yaz boyunca 3 ay boyunca regl olduğum için denize girememiştim. Düzene sokabilmek ve tedavi olabilmek için 5 senedir doğum kontrol hapı kullanıyorum. — Burcu, 19, Ankara (ilk regl yaşı: 12)
💦🩸 Reglim genelde 4 gün sürer. Eğer deniz kenarındaysam regl olduğum günlerde yoğun 1 gün hariç yüzmeye ara vermem. Menstrual kap falan da kullanmıyorum. — Esra, 41, İstanbul (ilk regl yaşı: 16)
💦🩸 Bir damla gelmişti. Denize girmek istemiştim, mayom yoktu, bir arkadaşım mayosunu ödünç verecekti. Regl oldum diye vermedi. Ben de haliyle mayosuz denize giremedim. — Deniz, 28, İzmir (ilk regl yaşı: 12)
💦🩸 Reglken özel olarak yaptığım ve ya yapamadığım bir şey yok aslında. Yalnızca tatille ilgili planlarda denize girmem kısıtlı oluyor ki, regl olmanın en zor tarafıdır diye bilirim. — Günay, 21, Bakü (ilk regl yaşı: 12)
💦🩸 Bir yaz tatilinde yine regl olmuştum. Babam da denize girmem için çok zorlamıştı. “Giremem bugün”, demiştim sertçe. “Aaa denize girmek adettendir ama!” diyip gülmüştü. Ben de şok olmuştum. Şimdi bakıyorum da keşke erkeklere gelene kadar kadınlarımız, babam kadar “normal” davranabilse de saçma sapan şeyler yaşanmasa. — Merve A - 29 - İstanbul (ilk regl yaşı: 14)
💦🩸 Denize tamponla girilebileceğini ve tamponun nasıl bir şey olduğunu daha 3 sene önce öğrendim. — Sevgi, 33, Ankara (ilk regl yaşı: 11)
💦🩸 Babam bile artık anneme “bir doktora mı götürsek, hormonlarıyla ilgili bir problem vardır belki de” demeye başlamıştı. 16 yaşındaydım ve bütün arkadaşlarım regl olmuştu. Fena sıcak bir Haziran sonuydu. Teyzemler, kuzenlerim ve ailem Anamur’a taşınan dayımlara gidiyorduk. Yolda ablam sürekli “regl olmak üzereyim, off denize girmek istiyordum” diyordu. Teyzem ben “de olmak üzereyim, hiç tarih şaşmaz bende” dedi. Ben de kendinden emin, daha hiç regl olmamış birisi olarak “hahayt, ben denize her türlü girerim” diye seviniyordum, yolculuğa öyle devam ettik. Sonuç mu? Onlar denize girdiler, ben ilk kez pedimi takmaya çalışarak tuvalette çırpındım. Sıcakta da hiç çekilmiyor bilirsiniz. — Özge, 31, Ankara (ilk regl yaşı: 16)
Denize gittiğin bir zaman regl olmakla ilgili bir deneyimin var mı? Anonim bir şekilde tabukamu’ya anlatmak ister misin?
Bizi sosyal medyada takip ediyor musun?: Instagram 🎞 TikTok 🪩 Twitter 🦩