aynaya baktığında ne görüyorsun? 👀
kendini mi yoksa kendinle ilgili değiştirmek istediklerini mi?
Bugün 10 Aralık İnsan Hakları Günü. Bu gün, 10 Aralık 1948’de İnsan Hakları Evrensel Bildirisi kabul edildiğinden beri her yıl kutlanıyor. Bildirgenin 1. maddesi şöyle söylüyor:
Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar.
İnsan haklarının bir parçası olarak, bedensel haklar da temel bir öneme sahip. Bedensel haklar, bir insanın kendi bedeniyle ilgili konularda karar verme özgürlüğünü ifade eder. Bu, bedenimize ilişkin kişisel sınırlar belirlemekten, güvenli bir cinsel yaşam sürmek için seçimler yapmaya kadar geniş bir alanı kapsar.
Bedensel haklar şunları içerir:
Ne giyeceğimizi, nasıl görüneceğimizi veya kendimizi nasıl ifade edeceğimizi seçme hakkı.
Şiddetten ve istismardan korunma hakkı.
Cinsel sağlık da dahil olmak üzere bedensel sağlığımızı koruyabilme hakkı.
Onaya dayalı ilişkiler kurma özgürlüğü
Bu haklar, insanların bedenleri üzerinde söz sahibi olması gerektiğini savunur. Ama günümüzde, bu hakların geri planda bırakıldığı durumlarla karşılaşabiliyoruz. Mesela, bedenimizi eleştiren, bizi yetersiz hissettiren veya güzellik standartlarına uymaya zorlayan mesajlar alabiliyoruz. Son yıllarda, bu olumsuz mesajlara karşı çıkan bir akım giderek güçleniyor: Beden olumlama hareketi.
aynaya baktığında ne görüyorsun?
Aynaya baktığında ne görüyorsun? Kendine dair sevdiğin şeyleri düşündürüyor mu yoksa sadece kendinle alakalı değiştirmek istediğin şeyleri mi görüyorsun? Eğer ikincisine evet dediysen yalnız değilsin.
Beden olumlama hareketi, bize bedenimizle ilgili düşüncelerimiz konusunda yalnız olmadığımızı hatırlatırken, bedensel çeşitliliklerin olağan olduğunu savunur. Bu akım; boy, kilo, ten rengi, engellilik, yaşlılık gibi her insanda çeşitlilik gösteren özelliklere dair şu temel mesajları iletir:
Her beden çeşitli özelliklere ve görünüşlere sahiptir,
Gerçekçi olmayan güzellik standartları insanlarda olumsuz beden algısına sebep olabilir,
Medyadaki her şey, her zaman gerçeği yansıtmaz.
Tüm bunlar, bedenini sürekli ve mutlaka sevmek zorunda olduğun anlamına gelmez. Bazı dönemler ya da bazı yaşlarda, beden algımız daha olumsuz olabilir; başka dönemler veya yaşlarda ise daha olumlu veya nötr seyredebilir.
Günlük hayatında uygulayabileceğin bazı pratik önerilerimiz var.
Unutma, bedenler çeşitlidir!
Güzellik standartları gerçekçi değildir ve bunlara uymak zorunda değilsin!
Beden algısı ve beden çeşitliliği hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yap.
İnsanlara bedenleri hakkında, seninle bilgi paylaşmadıkları sürece, özel sorular sorma, yorum yapma çünkü bu onların özelidir.
İletişim kurarken yargılama, aşağılama ya da dışlama içermeyen, kapsayıcı ifadeler kullan.
Bedenlerin çeşitlilikler ile temsil edildiği medya kanallarını takip edebilirsin.
18 yaşından büyük olduğumu beyan ediyorum. Yasal uyarı metnini okumak için tıklayınız.
tabukamu olarak, OKEY’in desteği ile hazırladığımız 8 modüllük çevrim içi İnsan Cinselliği 101 eğitimimizin ikinci modülü yayında! Geçtiğimiz Pazar günü çıkan bu yeni modül bedenler hakkında.
Eğer eğitimin ikinci modülünü tamamladıysan, bilgini test ettin mi? Ayrıca dikkatinden kaçtıysa, ikinci modülde videolu ve yazılı açıklamalara ek olarak modülün çalışma kağıtlarında “beden algısı günlüğü” başlıklı çalışma kağıdına göz atmayı unutma.
Eğitim hakkında genel bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.